Kommentar

Et mangfoldig marked for et menneskelig mangfold

Mennesker er forskjellige. Dette er selvsagt helt greit. At mennesker er forskjellige, betyr ikke at vi har ulik verdi, men at vi har forskjellige egenskaper og behov. Av den grunn har vi kanskje behov for skreddersydde løsninger og tilbud.

Heldigvis dekker markedet vanligvis et bredt utvalg med varer og tjenester for våre ulike behov. Dette er bra. Det er bra med ulike tilbud til ulike mennesker!

Men på enkelte områder henger markedet etter. Derfor støtter jeg influencer Jaelynn Chaney forslag om bedre tilrettelegging av flyseter for store mennesker. Hun forteller at hun og partneren har opplevd diskriminering og ubehag under flyvningene sine, utelukkende grunnet størrelsen sin. Videre beskriver hun disse opplevelsene som en form for mishandling.

Jeg er nok ikke helt enig i hvordan hun ordlegger seg, men jeg har forståelse for problemet og er enig med forslaget. Flyselskapene bør få på plass en ordning for å bedre ivareta et bredere spekter av menneskelige behov. Imidlertid kan vi ikke forvente at de skal gjøre dette gratis. Økonomisk kompensasjon skulle derimot ikke være noe problem. Mange er nok gledelig villig til å betale mer for et dobbelt så stort sete og litt mer benplass.

Markedet tilbyr dette på andre områder, som for eksempel skostørrelse eller klesstørrelse, så at det skulle være prinsipielt annerledes å gjøre dette med flyseter, kan jeg ikke skjønne. Dette har vært foreslått før, for eksempel av Airbus. Løsningen med store seter mot midtgangen er elegant. Det sagt er det uklart om akkurat denne varianten gir så mye mer benplass. Derimot kan dette løses andre steder i kabinen. Men, vi må som nevnt regne med å betale litt ekstra. Plass er penger i kabinen.

Som liberale burde vi juble over at kapitalismen klarer å løse et problem fremfor å ha en Sovjet-løsninger der alle skal ha det samme produktet, det være seg setestørrelse eller skostørrelse.

Motsatsen bør ikke ignoreres heller. Derfor bør det motsatte også gjelde. Små og korte mennesker – her inkluderer jeg meg selv – kan fint få muligheten til å ha med seg mer bagasje eller rabattert pris for å bruke mindre plass (som andre da kan oppta) på et fly. Å få billige flybilletter kan jo kanskje også gi en liten gulrot til slanke seg/holde vekta?

Mest lest

Arrangementer