Kommentar

Kostbare løgner

Fox News unngår rettssak, men må betale om lag 8 mrd kroner i erstatning til Dominion Voting Systems. Det opprinnelige kravet fra Dominion var over 17 mrd. Bakgrunnen er påstandene om valgjuks etter presidentvalget i 2020, der Donald Trump og hans støttespillere påstod valgseieren var stjålet fra ham av Joe Biden og demokratene. Nyhetskanalen Fox News fremla og gjentok etter valget påstander om at valgautomatene levert av Dominion hadde bidratt til å manipulere valgresultatet i Bidens favør.

Det var knyttet spenning til rettssaken, først og fremst av to årsaker:

  • det er svært vanskelig å domfelle for rene ytringer i USA. Beskyttelsen av ytrings- og pressefriheten er meget robust beskyttet i grunnloven, og linjen mellom meningsytring og løgn har tradisjonelt blitt strukket langt i tiltaltes favør.
  • på den andre siden av vektskålen har det i forkant av rettssaken kommet frem at Trumps apologeter i nyhetskanalen, som Tucker Carlson, Maria Bartiromo og Sean Hannity, langt fra har vært de tilhengere av presidenten de har utgitt seg for å være, eller for den del hatt noen tro på valgfusket de rapporterte om utad. Det er i dag åpenbart at de har løyet bevisst.

Den offentlige skittentøysvasken en full rettssak kunne avstedkommet hadde vært et nyttig oppgjør med mekanismene bak misinformasjonen som ble spredd etter valget i 2020. Når oppgjøret ender i et tidlig forlik og en halvhjertet offentlig beklagelse, er det en viktig seier for saksøker som i det minste sikret seg en betydelig erstatning. Samtidig er det dessverre en tapt mulighet for offentligheten til et grundig oppgjør med bevisst misinformasjon.

Tucker Carlson. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

De som fortsatt ikke ser opportunisten Tucker Carlson og hans kolleger for hva de har vært hele tiden, lar seg neppe overbevise av dette. Vi andre får derimot nok en bekreftelse på at de ikke tar fem øre for å lyve slik det passer dem og deres publikum. Ingen lever lenge nok til å faktasjekke alt som kommer fra kilder man vet er villige til å lyve. Den eneste bærekraftige løsningen er å unngå å ta det de sier på alvor.

Det er imidlertid flere relaterte rettssaker i emning. La oss håpe de blir mer interessante.

Mest lest

Arrangementer