Kommentar

Rødts landsmøte og demokratiet

Det er ikke uvanlig at sosialister er for demokrati i teorien, men noen annet i praksis. Hvordan er Rødts landsmøte sammensatt? I dag er det landsmøte i Rødt, og de har blant annet sagt ja til våpenstøtte til Ukraina med 107 mot 74 stemmer. Jeg har sett på delegatsammensetningen til landsmøtet. Den er interessant!

Foto: Ihne Pedersen. (CC BY 2.0)

Det er lokallagene som sender delegater til landsmøtet og alle lag med mer enn tre medlemmer kan sende en delegat. Lokallag med godt over 200 medlemmer kan sende to delegater ser det ut til, og ingen sender over tre delegater. Hvilke konsekvenser har dette?

Jeg bor på Grünerløkka i Oslo, og dette lokallaget har 424 medlemmer og 2 delegater. Tidlige bodde jeg på St. Hanshaugen i Oslo. Her har de 224 medlemmer og 1 delegat. Begge plassene fikk Rødt omtrent 10% oppslutning ved siste lokalvalg.

La oss så se på noen andre fylker. Jeg kunne valgt for eksempel Nordland der flere lokallag med 3-4 medlemmer kan sende en delegat hver, men har sett fort på Sogn og Fjordane. Her har Rødt 13 lokallag og således 13 delegater til landsmøtet. Totalt har de 205 medlemmer der! Og svært lav oppslutning ved valg.

Selvsagt er dette et demokratisk problem. 224 medlemmer i en bydel i Oslo gir 1 delegat, mens færre medlemmer gir 13 en annen plass. Det er systematisk reduksjon av innflytelse for mennesker som bor enkelte plasser. I Rødt-land er alle like, men noen er likere enn andre. Også når det gjelder demokratisk praksis. Ikke særlig overraskende, egentlig!

Mest lest

Arrangementer