Kommentar

Dyrt kan være skikkelig bra!

Jeg er av og til på foredrag som fører til at man gjør seg interessante tanker. Jeg var på Liberal Aften i forrige uke og hørte en venn holde et svært godt foredrag om strømmarkedet. Det har i ettertid fått meg til å tenke på to ting.

Det ene er knyttet til et motinnlegg fra salen og det andre en tanke som jeg fikk på egenhånd i ettertid. La meg skrive om det siste i dag og det første poenget i morgen.

Av og til bør ting bli skikkelig dyrt

Han redegjorde blant annet for tiden før liberaliseringen og den gang bygde man ut alt for mye kraft. Så mye at det ble 10 år uten investeringer da kraftmarkedet ble liberalisert og man ikke lenger kunne sløse med ressursene uten økonomisk vurderingsevne.

Det understreker et poeng. Det er alt for dyrt å ha så mye av noe at det alltid blir billig. Det skjer bare når man kan velte kostnadene over på andre. Det er rett og slett sløsing å ha for høy kapasitet. Det er økonomisk lønnsomt å ha såpass lav kapasitet at prisen blir skikkelig høy når noe ekstraordinært skjer. Slik som det skjedde med strømprisene i fjor.

La meg illustrere det med et eksempel. Det er ofte lurt å ha nok plass i leiligheten til at man kan invitere noen venner på besøk. Av og til skjer det imidlertid noe ekstraordinært som for eksempel et bryllup eller en konfirmasjon. I slike tilfeller er det selvsagt mye bedre å bruke noen titusener på å leie et lokale istedenfor å ha 50 kvm ekstra i leiligheten på Majorstuen i tilfelle man får bruk for det.

Selvsagt bør man ha litt å gå på hvis man er rike. Det er jo derfor vi kaster mat. Det er imidlertid ikke noen grunn til å bygge ut alt for mye elektrisk kraft i tilfelle noe ekstraordinært kommer til å skje. Det er da bedre å ha kabler slik at man kan handle med hverandre og utjevne risikoen på samme måte som man kan leie et lokale ved behov.

Mest lest

Arrangementer