Magasin

Bokanmeldelse: «Vejen til Ansvar» av Alex Vanopslagh

Alex Vanopslagh er et fenomen i nordisk politikk. Han er fremdeles en ung mann, med mye å fortelle om hvordan han vil omforme dansk politikk i konsekvent liberal og liberalistisk retning, og bort ifra det sosialdemokratiske og konservative.

I boken forteller han om hvordan han ved Liberal Alliances Ungdoms landsmøte i 2014 tok over ledelsen av ungdomspartiet, og raskt klarte å få stor oppmerksomhet blant dansk ungdom ved intensiv bruk av TikTok og Facebook. Etter en tid gikk han litt lei av politikk, og ønsket en karriere innen næringslivet, men etter en liten politisk pause, bestemte han seg for å prøve seg videre. Etter å ha blitt innvalgt i Københavns kommunestyre, ble han toppkandidat til Folketinget (Danmarks parlament) for sitt valgdistrikt Vestjylland Storkreds, og ble innvalgt på Folketinget i 2019 som en av fire representanter for Liberal Alliance. Allerede 4 dager etter å ha blitt folketingsmedlem, tok han også over som leder for hele Liberal Alliance. Dette valget var egentlig et stort tap for Liberal Alliance, med et tap av 9 mandater, men det ble en formidabel start på Vanopslags nasjonale politiske karriere.

Han gikk kjapt igang med å lede Liberal Alliance på samme måte som han i 2014 ledet ungdomspartiet, med stor apell til ungdom, og omfattende og vellykket bruk av sosiale medier. Partiet begynte etterhvert å gjøre seg bemerket i mediene, og meningsmålingene pekte på stadig høyere oppslutning for partiet. Ved neste Folketingsvalg, 2022, hadde partiet og Vanopslagh fått såpass mye medieoppmerksomhet at partiet gjorde et solid comeback, med hele 14 folketingsmedlemmer og 7,9% oppslutning. I månedene etter dette valget har enkelte målinger målt partiet så høyt som 10-12%. Nå ville Alex skrive en bok om sin politiske karriere sålangt, et noe spesielt valg av en ung mann på 32 år. Boken har blitt noe mye mer enn memoar. Det har blitt en veiledning i liberal politikk, som også kan være en inspirasjon for liberale mennesker i Norge som gjerne skulle hatt et parti som Liberal Alliance.

Alex avslutter boken med solide perspektiver på dansk utdanningspolitikk, og vekk fra enhetsskolen som idag dominerer i både Norge og Danmark, og over til en liberal utdannelse med vekt på solide kunnskapsrike lærere og selvstendig tenkende elever, som skal læres opp til å ta ansvar for eget liv og fremtid, og få stor kunnskap om viktige fag som språk, økonomi, samfunnsfag og matematikk/naturfag.Denne boken kan leses med like stor glede her i Norge, og løsningene Alex kommer med vil være like gyldige her i Danmarks nordlige naboland. Den anbefales på det sterkeste for alle liberale mennesker som ønsker et ekte liberalt samfunn.

Mest lest

Arrangementer