Kommentar

La oss bruke Moxnes-tyveriet til oppmerksomhet om privat eiendomsrett

Den private eiendomsretten har dårlige vilkår. Kan det være at krenkelse av privat eiendom avler nye krenkelser?

Hvis svaret på spørsmålet er ja, bør vi ta tak i utfordringene. Hvis svaret er nei, må vi godta kriminalitet og mindre plass i de private rommene.

Hvordan krenker vi den private eiendomsretten? Skribenten skjærer alle over en kam: Nasking og tyveri, noe privat næringsliv opplever daglig. Noen butikker blir frastjålet frukt fra fruktdisken, mens andre næringsdrivende har besøkende som tar solbriller og klær. Det er uansett noe ingen av oss har rett til å ta, uten avtale med eier.

I løpet av første kvartal 2023 økte erstatningene etter tyverier og innbrudd med hele 30 prosent her til lands, ifølge Frende Forsikring. Forsikringsselskapet spådde i juni en tyverisommer!

Krenkelser Liberaleren har skrevet ofte om er skatt, røykeloven, skjenkebevillinger, konsesjoner og tillatelser, krenkelser politikerne foretar gjennom lovverket og forskrifter. Kan det være at for eksempel røykeloven avler nasking og tyveri? Når politikere bestemmer over privat eiendom, gir det en signaleffekt til mennesker om at det er greit å ta frukt fra en butikk? Skribenten tror på ja, men kan ikke dokumentere standpunktet i statistikk. Det er kun en politisk overbevisning.

Prismasteren
Skribenten snuser og bruker prismaster. Som ung reiste jeg ofte til Thailand, ferier med ganske mye fest og alkohol. I løpet av feriene fra fire til ni uker, brukte jeg kun én prismaster. Det hendte ofte at jeg rotet bort prismasteren på bardisken, men fikk den alltid tilbake. Enten ved at betjeningen tok vare på den, eller at en ansatt kom løpende etter meg med prismasteren da jeg forlot baren.

I Norge er prismasteren borte etter en pubkveld, for eksempel hos Nøden Pub i Honningsvåg.

Skribenten bruker prismasteren som eksempel for å forklare kulturforskjeller. I Norge har vi en kultur for at det ikke er så nøye med det andre eier, en kultur politikere oppmuntrer til for eksempel hver gang Stortinget behandler statsbudsjettet.

Nei, Thailand er ikke et perfekt land. Også der krenker myndighetene den private eiendomsretten. Det er et svært nasjonalistisk land med redusert ytringsfrihet, og voldsom tro på kongen og Buddha.

Fasit?
Finnes det en fasit? Skribenten tror det, men bakgrunnen for standpunktet er liberalisme og drømmen om uinnskrenket privat eiendomsrett.

Politikere kan la hver enkelt av oss få friheten og ansvaret for egen eiendom. Det betyr selvsagt friheten til å kjøre uten sikkerhetsbelte i bil, la pubeiere få bestemme driften i egne puber, tillate åpne butikker, godta kjøp av sex, akseptere salg og bruk av narkotika, og bruke mindre penger i offentlig sektor. Liberalisering gir forutsette og uforutsette bivirkninger, men kan vi leve med bivirkningene?

Ja, er skribentens konklusjon.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer