Kommentar

Politikere vil bytte batterier

Europeiske politikere har avgjort at alle elektroniske dingser skal ha utbyttbart batteri innen utgangen av 2027. Disse reglene treffer Norge gjennom EØS-forpliktelsene, typisk med litt forsinkelse.

Mange av dingsene våre bygges for relativt kort levetid, og bryter med ønsket om en miljøvennlig sirkulærøkonomi som mange miljøentusiaster ivrer for. Dingser som varer lenger og kan oppgraderes er åpenbart et gode, så hvorfor ikke vedta det politisk?

På den annen side: hvorfor ikke la folk velge å betale ekstra for slikt selv? For det blir dyrere – det er ikke bare planned obsolescence når dingser produseres uten enkle oppgraderingsmuligheter. Her er noen faktorer:

  • Vanntette mobiler blir mer komplekse om sluttbruker skal kunne åpne dekselet for å bytte batteri selv
  • Formfaktoren påvirkes av å måtte ta hensyn til batteribytte. Mange ønsker seg små dingser.
  • Mange dingser, særlig de med innebygget regnekraft, blir ofte utdatert før batteriet
  • Dingser for det prisbevisste massemarkedet kuttes til beinet for å tekkes disse kundene. Jo mer kompleksitet man må inkludere, dess dyrere blir sluttproduktet.

Det fremstår som en kronisk sykdom hos politikere at ting som virker bra må vedtas i lovs form, uten å ta helt inn over seg hvorfor dette ikke skjer av seg selv når det er så bra. Troen på at alle problemer kan løses via lovgivning er endeløs i visse leire.

Kanskje er ikke én løsning optimal for alle behov på alle områder?

Tja…

For å illustrere til det mer absurde, her er andre ting vi kunne kreve om vi setter oss i politikernes sted:

  • Kanskje alle dingser med batteri skulle komme med innebygde solceller? Det hadde vært kjekt når man var langt fra et støpsel eller strømmen gikk.
  • Kanskje det skulle være et krav at alle dingser skulle kunne lades trådløst? Det ville være supert å ha en ladekurv man bare kunne legge alle dingser i for å lade dem, og dessuten vil ikke kontakten bli slarkete etter mange ladinger
  • Kanskje alle batterier burde vare minst tre døgn med normal bruk? Færre ladesykler gir tross alt lenger levetid
  • Kanskje det skulle være forbudt å selge f eks mobiltelefoner med under 90 prosent av markedsledende regnekraft, slik at de med rimelig sikkerhet ikke blir utdatert på under tre år?

Naturligvis ville selv de billigste telefonene mangedobles i pris, men til gjengjeld får man ha en tyngre og større telefon i flere år, og de med dårlig råd slipper å bruke penger på telefon. Win-win.

Å pålegge mulighet for å bytte batteri i alt er et lite og unødvendig skritt i denne retningen. Mange selskaper gjenvinner allerede batterier og andre komponenter fra elektronikk uten at dingsen var fordyret gjennom pålegg om oppgraderbarhet, batteribytte og varighet.

En alternativ løsning er å bytte politikere.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer