Kommentar

Den farligste monopolet: Når forsiktighet dreper

Vi ønsker alle at produktene vi kjøper er trygge å bruke eller konsumere. Howard Baetjer fra Towson University forklarer viktigheten av prosesser der tredjeparter sertifiserer et produkt sikkerhet. På den måten kan forbrukerne bruke informasjonen som sertifiseringsfirmaene gir for å ta egne beslutninger.

Det er vanskelig å si hvor mye testing som er nok: enda en test kan alltid kjøres på et produkt. På et tidspunkt vil kostnadene ved ekstra testing oppveie fordelene. Konkurranse blant sertifiseringsfirmaer bidrar til å forhindre både under- og overtesting av produkter.

I motsatt fall, når regjeringen har monopol på sikkerhetsstandarder, er det sannsynlig at produktene blir overtestet, noe som forsinket deres inngang til markedet og gjør dem dyrere. Noen ganger kan kostnadene ved slike forsinkelser ikke kvantifiseres; liv kan gå tapt mens livreddende medisiner holdes opp i sikkerhetstestprosesser.

I stedet for en «one-size-fits-all»-tilnærming, der regjeringen forbyr alle produkter som ikke oppfyller vilkårlig bestemte kriterier, kan man ha et bedre alternativ. Ulike sertifiseringsfirmaer kan ha forskjellige forsikringer om produktsikkerhet. Hver kjøper bestemmer for seg selv, vanligvis med hjelp av sertifiseringsbyråer og fagpersoner som leger og apotekere som gjør det til sin virksomhet å lære alt de kan om produktene de råder oss til å bruke.

Kilde er denne videoen fra Learn Liberty:

Boktips: Pillebefinnende

Mest lest

Arrangementer