Kommentar

Burde fotografer ta seg betalt for viktige bilder?

I dag oppdaget jeg en video i Aftenposten jeg som forbruker ikke ville kjøpe. Jeg går da glipp av innholdet. Er det riktig at Aftenposten kan nekte meg å se det?

Faksimilie av Aftenpostens video der de spør om det er rett at getty images kan eie viktige videoer mens de selv tar seg betalt for sin video.

Ja selvsagt. For alternativet er ikke at ting blir gratis, alternativet er at færre viktige ting blir dokumentert for fremtiden. De som vil betale for å se dette bidrar til at journalister kan jobbe med denne og andre saker. Det bidrar også til at flere ser at dette er et yrke man kan leve av. Incentiver som at ens barn kan leve av at du tok et bilde eller filmet noe utrolig er nyttige. For å dokumentere verden må noen med rett utstyr (som et kamera) være på rett sted til rett tid.

Så jeg håper videoen til Jonas Brenna konkluderer likt med meg. At hen og alle de andre journalistene i Aftenposten kan leve av innholdet de produserer inspirere flere til å produsere innhold. Samtidig blir de litt mindre avhengig av statlige tilskudd og rike donorer.

Mest lest

Arrangementer