Kommentar

Politikere bør heller minne medlemmene om eierskapet i idrettslaget

Debatter om kultur og idrett er naturlig i en kommunevalgkamp, men eierskapet til organisasjonene må medlemmene ha.

Omar Samy Gamal (SV), byråd for kultur og idrett i Oslo og SVs ordførerkandidat i hovedstaden, ønsker makspris for barn- og unge i idretten, ifølge VG.no.

Hvordan innføre makspris er uklart, ettersom ingen politikere kan pålegge makspris i organisasjoner eid av mennesker gjennom frivillige avtaler mellom klubbene og Norges Idrettsforbund.

Det kommuner kan gjøre er å stille krav ved tildelinger av timer i kommunale anlegg, og når søknader om tilskudd blir behandlet.

Foto: PXhere.com C00.

Skribenten er medlem i et idrettslag der egenbetalingen, inkludert kontingent, er under 1 000 kroner per år. I tillegg kommer noen egenandeler på turneringer, og dugnadstimer. For foreldre/foresatte uten verv i foreninger, er antall dugnadstimer på et minimum.

Det finnes idrettslag med betydelig høyere egenbetaling. I 2015 intervjuet jeg en mann med barn i fotballgruppa i Asker. Da var prisen for sønnen mellom 15 000 og 20 000 kroner i året, altså betydelig mer enn idrettslaget i skribentens bostedskommune Nordkapp.

Årsmøtene

Idrett og kultur er for viktig til at politikere skal få bestemme. Om får politikere bestemme, er gjerne makspris og dårligere tilbud virkemidler som kommer på bordet. Husk at det finnes ingen supermennesker blant politikere. Politikere er helt vanlige mennesker som kan bruke tvang for å gjennomføre gode eller dårlige ideer.

Foreldre/foresatte, eller medlemmer i idrettslagene, bør benytte seg av eiendomsrettighetene et medlemskap medfører. Det betyr oppmøte på årsmøtet med klare signal om driften i idrettslaget. De som er motstandere av høy egenbetaling, bør fremme forslag om dette på årsmøtet. Blir forslaget nedstemt, meld deg ut og start opp en alternativ forening.

SVs Omar Samy Gamal bør minne medlemmene om makten de har, ikke komme med et urealistisk forslag om makspris; rent valgflesk!

Skal egenbetaling være lav og antall dugnadstimer være på et minimum, må foreldre stille opp som trenere uten store godtgjørelser og det kan bety nei til deltakelser i store turneringer. For idrettslag i Finnmark betyr dette nei til Norway Cup. For idrettslag på Østlandet kan resultatet være nei til elitesatsinger. Fotball blir ikke kjedeligere uten Norway Cup og elitelag.

Mest lest

Arrangementer