Kommentar

Enerettsmodellen begrenset borgernes muligheter for hygge og underholdning

Lørdag og søndag hadde Norsk Tipping, et selskap staten eier, teknisk feil på eget nettsted. Feilen rammet kunder som ikke fikk spilt på oddsen.

Meldinger om teknisk feil tikket inn på ulike sider på sosiale medier. Spillere sendte først meldinger på lørdag, men gjentok meldingene på søndag ettersom Norsk Tipping stengte oddsen for andre dag på rad.

Sammenlignet med andre store problemer og utfordringer i verden, er feil hos Norsk Tipping på nett en bagatell. Samtidig rammer slike feil borgere som liker hygge og underholdning. På grunn av enerettsmodellen, altså såkalt monopol til Norsk Tipping og Norsk Rikstoto, er det ikke uproblematisk å benytte seg av utenlandske spillselskap. Norge har et forbud mot pengetransaksjoner mellom norske banker og enhver form for utenlandske spillselskap. Spillere som benytter de utenlandske selskapene jevnt og trutt, har ingen problemer med betalingsforbudet. Spillere som aldri har benyttet selskapene med lisenser i mer liberale land enn Norge, kan oppleve vanskeligheter med å overføre penger over landegrenser.

Med en liberal spillpolitikk ville feil hos Norsk Tipping vært uproblematisk. Spillere kunne enkelt valgt en annen aktør, men en alternativ spillpolitikk er det kun FrP av de store partiene som støtter.

Hvor mye tapte grasrota?

Norsk Tipping fremhever, gjerne i form av TV-reklame selskapets betydning for frivilligheten i Norge. Milliarder av kroner har blitt overført til anlegg, lag, foreninger og organisasjoner, etter politiske vedtak.

Hva med et regnestykke om hva enerettsmodellen, det såkalte monopolet og feil på oddsen, kostet grasrota i norsk idrett etter at det statlige selskapet ikke kunne holde oddsen åpen?

Mest lest

Arrangementer