Kommentar

Vår tids kontrabande: Melk

Nå har jeg hørt det også – det har vært ulovlig å selge upasteurisert melk i Norge siden 1953. Liberalister er jo smertelig klar over all reguleringen som gjennomsyrer samfunnet vårt, men denne kom som en overraskelse.

I det siste har medier meldt at rå melk omsettes som kontrabande. Visstnok skal det være et utviklet svartebørsmarked for rå melk.

Vår tids kontrabande: melk.
Vår tids kontrabande: Melk.

Det finnes selvsagt grunner til at rå melk forbudet kom, men av alt sprøtt formynderi må dette være en god kandidat til det sprøeste. Mennesker har tross alt drukket rå melk i tusenvis av år. Historisk dokumentasjon av melkestell strekker seg tilbake fem tusen år.

Denne observasjonen gir to åpenbare konklusjoner:

  • Legaliser rå melk!
  • Slipp bøndene fri!

For liberalister er det første punktet så selvinnlysende at jeg ikke går inn på noen argumentasjon. Det andre punktet er også temmelig opplagt, men har noen interessante implikasjoner. Hvis det er slik at bøndene ikke kan drive sin virksomhet fritt, så legitimerer det på sett og vis den økonomiske støtten, direkte og indirekte, som de får av staten.

Følgelig må et liberalistisk standpunkt om frihandel, eksempelvis i denne konteksten uttrykt som fjerning av importvernet (ett uttrykk for dette er resolusjonen vedtatt på Liberalistenes landsmøte i år), følges opp med forslag om å sette bonden fri. Et godt forslag vil være å tillate gårdssalg av ulik kontrabande: rå melk, hamp, vin og fruktbrennevin. I mange land er slike produkter nært knyttet til landets kultur.

Tenn frihetens fakkel – legaliser melk.

Mest lest

Arrangementer