Kommentar

Pinlig kjønnsdeling av politiske standpunkter

Unge Venstre lager plakater på Facebook som tilsier at feminine ledere er bedre enn maskuline.

Unge Venstre postet denne plakaten på Facebook torsdag 6. Oktober.

Av og til skulle man nesten tro at det er verdensmesterskap i å dytte maskuline liberale velgere ut i kulda. Hvem skal de maskuline liberalere stemme på når sosialliberale forteller dem at feminin tankegang er moralsk overlegen den maskuline? Antakelig Høyre eller FrP, som er mer opptatt av kirkens posisjon i Norge, norske verdier og mer skeptisk til innvandrere. Problemet med plakaten til Unge Venstre er ikke at de kritiserer fire punktene som regjeringen bommer på, men at problemet med dem er Støre og Vedums såkalte «boy math». Følelsesløs cowboy-politikk ført av stereotype menn som driter i miljøet, flyktninger og Statens pensjonsfond med andre ord.

Antakelig mener Unge Venstre at de kvinnelige partilederne på høyresiden er bedre egnet til å styre landet enn de mannlige lederne på venstresiden, men selve snerten som skal gjøre budskapet catchy mangler, og man står igjen med en plakat som oppleves både litt pinlig og ekskluderende.

Venstre er de på Stortinget som har det mest liberale synet på rus, seksualitet, globalisering og er tydeligst på samarbeid med liberale demokratier og kritikk av voldelige diktaturer. I tillegg har de en økonomisk politikk som plasserer dem på høyresiden. For meg er det ganske åpenbart at mange maskuline velgere stemmer Venstre, først og fremst fordi Venstre er et borgerlig parti som prioriterer individualisme. Nest mest tror jeg det handler om at de er sterkt opptatt av prinsippene som har med grunnleggende menneskerettigheter å gjøre, rett og slett en sterk rettferdighetssans på at alle mennesker har rett på et liv med grunnleggende utfoldelse. Maskuline, liberale velgere forstår at dette gjør dem til et fremsynt og ansvarlig parti som har mot til å stå støtt når det stormer som verst.

Med disse betraktningene i mente, så blir det litt spesielt å fremmedgjøre en stor andel av velgergruppa ved å implisere at deres maskuline tankegang er en del av problemet. Feminisme er bra, men finnes det noe som heter giftig feminisme, og hører den i såfall mest hjemme i Venstre eller i SV? Venstre og Unge Venstre må jo selv vurdere hvem de tror er deres kjernevelgere og hva som trigger dem til å støtte Venstre, men personlig merker jeg at min motivasjon til å stemme Venstre neste gang synker når jeg ser plakater som dette.

Det finnes tross alt flere innfallsvinkler til liberalisme enn gråtkvalt sympati som konkluderer liberalt fordi følelsene forteller sier folk MÅ reddes, NÅ! Liberalismen er ikke basert på at man synes synd på folk, men heller at man respekterer menneskers rettigheter. Videre er det selvfølgelig greit at man anerkjenner et sosialt ansvar som slår ring om de svake. Det Venstre er absolutt best på er de tydelige standpunktene om global frihet og rettferdighet, og det vil være synd om dette blir overskygget av taktikk for å hente verdiliberale velgere fra radikal venstreside på ivrigst mulig vis.

Gi gjerne lillefingeren, men ikke hele hånda. For da kan man like gjerne slå seg sammen, og det er vel ikke poenget?

Mest lest

Arrangementer