Kommentar

Gledelig «nasjonalliberalistisk» nederlag

Konfederacja får noe over seks prosent på valgdagsmålingen. Det var på forhånd fryktet at de kunne nå helt opp i femten, og bli en nødvendig koalisjonspartner for en av blokkene.

Særlig liberalistisk er partiet for ordens skyld ikke. Konfederacja ville endret den politiske retningen i Polen ytterligere i nasjonalistisk og ikke-inkluderende retning – selv fra det i europeisk sammenheng radikale utgangspunktet med det sittende Lov- og rettferdighetspartiet. Sistnevnte lander på 36,8 prosent i samme måling, mens det største opposisjonspartiet, det EU-vennlige Civic (liberalkonservativt søsterparti til norske Høyre) under Donald Tusk, får 31,6. Det kan bety et regjeringsskifte, ettersom ingen av blokkene har et klart flertall per nå. Ingen av dem blir nødvendigvis avhengige av Svawomir Mentzen i Konfederacja, hvis suksess i likhet med FpU i skolevalget (uten noen sammenligning for øvrig) for en stor del forklares med lederens aktive og vellykkede tilstedeværelse på TikTok. Det er Tusk som har størst sjanse for å danne et regjeringsgrunnlag uten Konfederacja.

Mentzen og partiet hans ønsker å stanse polsk støtte til Ukraina, og er svært negative til flyktninger fra nabolandet. Lederen siteres ellers ofte på en uttalelse fra 2019 der han forklarer at de ønsker et Polen uten jøder, homoseksuelle, abort, skatter eller EU.

Slikt kiler hverken i en den liberale eller liberalistiske magefølelsen.

Mest lest

Arrangementer