Kommentar

Tyven, tyven, setetyven

Hva ville du sagt hvis noen tok med seg varene dine i butikken? Det slipper folk unna med på tog!

Jeg er med i en meget fin Facebookgruppe for togreiser. På denne ble dette innlegget postet for noen dager siden:

Jeg skrev denne spontane kommentaren.

Jeg tenker dette fortjener litt ytterligere refleksjon. En ting er at konduktøren kanskje burde ha gjort en bedre jobb, men jeg lar det ligge nå. Jeg er opptatt av de prinsipielle sidene ved saken.

Det kanskje mest sentrale poenget i liberalismen er at mennesker ikke har rett til å gjøre som de vil. Likevel tror ganske mange at liberalisme betyr at folk skal få lov til å gjøre hva de vil. Den liberale kjernen er imidlertid at mennesker har noen rettigheter som andre ikke har rett til å krenke.

Jeg har ikke rett til å ta deg på puppene eller ta noe som tilhører deg uten ditt samtykke. Jeg har ikke rett til å svindle deg. Jeg har ikke rett til å ta din plass i en kø. Og jeg har heller ikke rett til å ta et togsete som du har betalt for. Prinsippet er så enkelt.

I praksis så er det dessverre ofte slik at mennesker slipper unna med pøblete opptreden. Uten at det får konsekvenser. Jeg fikk mange takknemlige blikk på en flyplass for noen år siden da jeg sa ifra om en som prøvde å snike seg forbi 40-50 mennesker i kø. Og ett veldig sint blikk.

Det er essensielt at man reagerer på urett. Hvis ingen gjør dette, så har man en slippery slope der mennesker får stadig større incentiver til å jukse og stjele. For det er å stjele å ta en plass som andre har betalt for. Og gir man mennesker fordeler av slik oppførsel, så får man mer av det. Det er jo behagelig å sitte istedenfor å stå på en lang togreise. Det skal ikke være den frekkestes rett som gjelder!

Er det da en politisak? Ja, politiets oppgave er å bekjempe kriminalitet.

Hva hvis det ikke er politiressurser tilgjengelig for dette? Vel, slik er det jo med offentlige monopoler, men det endrer ikke prinsippet.

Hva hvis det fører til forsinkelser for andre passasjerer? Det kan skje, og da er det viktig å innføre et viktig prinsipp.

Den kriminelle – setetyven – må dekke kostnaden ved sin handling. Jeg skrev følgende på Facebook:

«Det går an å koble inn politiet på senere stasjoner. Det er ikke slik at toget bør vente.

Det vil for øvrig være på sin plass at kjeltringer bærer kostnaden ved eventuelle forsinkelser. 200 passasjerer av x minutter av 300 kr/h gir en bot på en tusenlapp per minutt forsinkelse.

Poenget er at pøblete kjeltringer ikke bør slippe unna med slik oppførsel.«

La meg legge til at den eldre mannen også bør få erstatning for tort og svie fra setetyven Kjeltringen bør i tillegg betale en bot som dekker politiets og togselskapet utgifter i saken anledning.

Kan ikke dette bli svært dyrt for kjeltringen? Jo, og det er bra!

Hva hvis noen har satt seg feil ved et uhell og flytter seg fint? Det er sivilisert og greit og normalt god oppførsel. Slikt bør selvsagt være lov.

Mest lest

Arrangementer