Debatt

100 år med cannabisforbud

Cannabis kom på listen over regulerte rusmidler etter den andre opiums konferansen i Geneve. Konferansen startet i november for 100 år siden. Konferansen ligger også til grunn for norsk rusmiddelpolitikk.

Den dag i dag er det mulig å lese den vedtatte teksten fra konferansen, som var organisert av Folkeforbundet. Den første opiumskonferansen (1912) regulerte stoffer som opiater og kokain.

En rekke kommentatorer har pekt på at innlemmelsen av cannabis i dette selskapet både var overraskende, og neppe begrunnet på samme måte som for de øvrige rusmidlene.

Mange land har myket opp håndhevingen av forbudet mot cannabis. I følge DN er holdningen i vårt naboland Sverige mer restriktiv.

Som tilhenger av ikke-aggresjons-prinsippet, mener jeg at voksne mennesker på få innta de rusmidler de vil. Cannabis er et nærliggende valg for liberalisering i Norge. Ved å tillate både bruk og dyrking kan vi både respektere folks rettigheter, begrense kriminelle nettverks inntektsstrøm og åpne for nye produkter i jordbruket. La det ikke gå nye 100 år.

For å sette stemningen fra tiden etter den andre opiumskonferansen – hør Lalla Karlsen:

Gode gamle dager.

Mest lest

Arrangementer