Kommentar

ØL til folket

Finnes det noe mer folkelig enn øl? Jeg tror i alle fall at øl må være en god kandidat til det mest folkelige vi har. Er det mulig å gjøre liberalisme like folkelig som øl?

I utgangspunktet virker det litt vanskelig. Liberalisme handler om ikke å blande seg inn – la folk være i fred. Hva er egentlig spennende med det? Det er lett å se forskjellen når vi observerer tilhengere av andre ideologier, da konkurreres det om å blandet seg inn så mye som mulig, og det konkurreres om å bruke mest mulig av skattepenger.

Frihetsøl
Frihet på boks

På den annen side er det ikke umulig å vise muligheter. Tenk deg hvis det ikke var salgsbevilling eller skjenkebevilling på alkohol – tenk øl. Tenk deg at det ikke var alkoholavgifter, eller at de først slo inn på 10 %, fra et rent pragmatisk ståsted. Dette kunne føre til at det myldret i norsk øl-kultur. Du kunne hatt gårdsbryggerier med servering og overnatting, mikrobryggerier av enhver avskygning, og variasjon i butikken.

Kanskje kan nordmenns alkoholvaner til og med bli mer siviliserte når det ikke koster skjorta å ta seg en øl. Kanskje kan det bygges et norsk særpreg fra øl-kulturen. Kanskje er det greit at øl ikke er en big-deal med behov for en rekke reguleringer. Det er liberalisme.

Liberalisme kan være folkelig.

Svalbardølpris
Fra Nordopolet på Svalbard.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer