Kommentar

Ord og handling

Mennesker bør i størst mulig grad leve i tråd med sine prinsipper. Jeg forstår godt at man i mange sammenhenger finner det vanskelig. Av og til er det imidlertid lett, og da har man ingen unnskyldning.

For litt siden var det en sak som illustrerte dette på en god måte. Norwegian-sjefen var svært ærlig. «Våre kunder lyver, rett og slett» Anledningen var at mindre enn 2% av kundene velger å klimakompensere flyturen.

La meg være litt tydelig her. Mennesker som flyr med Norwegian, påstår at de er opptatt av klimaendringer og unnlater å klimakompensere sin flyvning, er noen forbanna hyklere som fortjener forakt. Jeg er rett og slett lei av mennesker som i handling demonstrerer det motsatte av det de hevder i sine ord. De bør rett og slett skjerpe seg. Skikkelig.

Foto: Nieuwland Photography / Shutterstock.com

Jeg klimakompenserer alltid mine flyvninger når jeg flyr med Norwegian. Ikke fordi jeg er ekstremt bekymret for klimaendringer. Men fordi jeg mener at forurenseren bør betale for sine handlinger. Utslipp av CO2 har negativ påvirkning på jorden og da bør man betale for sine utslipp. Og fordi det er ekstremt enkelt å gjøre dette. Hvordan?

Jo, man huker av en liten boks før man skal betale og det koster et par tiere. En dråpe i havet når man flyr og skal på ferie eller på andre utflukter som man synes det er behagelig å bruke fly til. Colaen som jeg kjøper underveis, koster mer enn klimakompensasjonen.

Hvis man skal bli tatt på alvor, så bør det være samsvar mellom ord og handling. Liberalister har et spesielt ansvar for å oppføre seg bra siden liberalismen er den ideologien som legger sterkest føringer på hvordan mennesker skal leve.

Liberalisme betyr nemlig ikke, slik mange tror, at man har rett til å gjøre alt man vil. Det er klare begrensninger på at man ikke har rett til å krenke andres rettigheter. Jeg skrev «sterkest», og ikke «mest omfattende» før ordet føringer. Det er viktig å få med seg. Det er ikke så mye vi har av plikter, men for oss er de sterkere enn for andre. For eksempel så kan ikke liberalister stjele eller svindle, men man har lov til å røyke forbudte stoffer mens man jobber svart og vurderer hvem av ens 3 ektefeller man vil bedrive hor med når man kommer hjem. Eller man kan trene, jobbe en vanlig jobb, spise sunt og leve et helt vanlig liv.

Samsvar mellom ord og handling bør det likevel være.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer