Kommentar

Primærvalgsesongen begynner i dag

I dag møtes republikanerne til nasjonens første caucus i Iowa. 23 januar fortsetter det med primærvalg i New Hampshire. Primærvalgene er en litt mer formell affære drevet av delstatene, mens caucusene er drevet av partiorganisasjonene. Hver delstat velger selv hvordan de utpeker sine kandidater.

Det er ikke knyttet spenning til utfallet i Iowa – der vinner Trump. For øvrig er det lite spennende med utfallet etter primaries også – det er noe slikt som 85 pst sjanse for Trump-seier.

Et ørlite halmstrå av spenning

Det lille spenningsmomentet i dag er hvem som lander andreplassen i Iowa.

Nikki Haley er tidligere guvernør i South Carolina og tidligere del av Trumps administrasjon som hans FN-ambassadør. Hun har med tiden uttrykt større skepsis til Trump, men samtidig vært nokså avmålt i kritikken av ham. Hun er også blant de heteste navnene som Trumps visepresidentkandidat. Toppen av den listen deler hun med kongresskvinne Elise Stefanik som mange sikkert har lagt merke til da hun nokså aggressivt spurte ut universitetsadministratorene ved flere toppuniversiteter om holdninger til antisemittisme i en viralvideo nylig. Haleys oppslutning har trendet sakte opp i det siste

Ron DeSantis er guvernør i Florida, og har vært høylydt Trump-tilhenger så lenge han ikke er i aktiv valgkamp mot ham, men oppslutningen er fallende.

Til sist har guvernøren i New Jersey, Chris Christie, vært med til han trakk seg nylig. Han har markert seg som et svært tydelig alternativ til Trump, men har aldri vunnet noe momentum bak sitt kandidatur.

En mange ganger brukt strategi for outsidere har imidlertid vært å svi av kruttet i en av de tidlige delstatene, med det håp at en tidlig valgseier kan gi medvind inn i de neste delstatene. Det har blitt presidenter av slikt før. Christie har fokusert på New Hampshire, og ligger på litt over ti pst oppslutning der. Dermed er det en viss spenning knyttet til hvor hans velgere går nå som han har trukket seg. Skulle hele hans velgerbase gå til Nikki Haley er hun faktisk par med Trump i New Hampshire.

Dermed er det litt spennende hvem som lander andreplassen i kveld og får litt vind i ryggen til New Hampshire 23/1. Nikki Haley har akkurat passert Ron DeSantis på 538s galluppgjennomsnitt i Iowa. I New Hampshire ligger hun bare ti pst bak Trump (ca 30 vs 40 pst), og er i en tydelig oppadgående trend.

Slim chances, men det må være lov å drømme.

Oppdatering etter New Hampshire: det blir Trump mot Biden i November hvis begge lever så lenge.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer