Magasin

Melanie har gått bort

Sangerinnen Melanie Safka døde for få dager siden. Hun er kjent som kun Melanie og hadde flere store hits tidlig på 1970-tallet. Mine to favoritter er Brand New Key og Look What They’ve Done to My Song Ma. Du kan se dem nedenfor.

Melanie i 1975.

Hvorfor skriver vi da om henne på Liberaleren i anledning hennes bortgang? Det er jo mange artister som dør uten at de får oppmerksomhet. Grunnen er at hun var libertarianer. Det er vanskelig å finne kilder på dette, men det er omtalt på Wikipedia og selv om originalkilden er nede, husker jeg at jeg leste det der da det var ferskt i 2012.

– «I’m a total Libertarian, and I am not a Democrat, a Socialist, or a Republican.»

Melanie i 2012. Foto: Debby Wong / Shutterstock.com

Hun var en del av hippie-generasjonen som spilte på Woodstock. Påvirket av østlig filosofi. Jeg vil tippe hun var en del av den hippie-liberalistiske generasjonen. Det var mange som på slutten av 60-tallet og tidlig 70-tallet var lei av gammeldagse, konservative verdier. De ønsket mer personlig frihet. Mange av dem landet på venstresiden siden de naturlig var på motsatt siden av det konservative establishmentet. Noen havnet imidlertid på det libertarianske alternativet der de skjønte at personlig og økonomisk frihet henger sammen. Jeg vil tippe hun var en del av den retningen, selv om det blir litt gjetning.

Grunnen til at jeg fanget opp hennes politiske synspunkter var uansett at jeg kjente til henne som artist. Hun var spesiell for meg. Nå er hun borte, kun 76 år gammel. Musikken er der fortsatt. Se gjerne de to videoene nedenfor. RIP:

Mest lest

Arrangementer