Kommentar

Makta og forakten for sannheten

TV-serien Makta er nå ferdig. «Norsk dramaserie basert på sannhet, løgn og dårlig hukommelse.» Den er svært god. Den illustrerer imidlertid et svært stort problem. Alt for mange gir blanke faen i om ting er sant eller ikke.

Makta ligger nær inntil sannheten. Den omhandler virkelige hendelser. Det er heri det ene problemet ligger. Siden tv-mediet er et slikt kraftig medium, så fester det vi ser i en slik serie seg på minnet vårt. Det lagres som fakta, enten det er sant eller ikke.

Det er skummelt. Det gir oss en kollektiv misoppfatning av hvordan historien var på et viktig tidspunkt i norsk politisk historie. Hvor stor er misoppfatningen? Det er det vanskelig å vite. Problemet gjelder ikke bare Makta, men alle slike fiksjoner om fortiden. Det er en utfordring for mange, inkludert de av oss som jobber som lærere.

Hva om en serie gir et delvis riktig bilde, men inkluderer grove faktafeil samtidig? Jeg tror mitt syn på dette er påvirket av at jeg også er matematikklærer. Det er bedre å ikke vite at 2 + 2 = 4 enn å tro at det 5. Spesielt hvis man har et klart bilde i hodet sitt av at det er 5. Og er det verdt å hjelpe barna til å bli litt flinkere i de fire regneartene dersom de samtidig sitter igjen med en klar oppfatning av at 20% er mer enn 30%?

Slike feiloppfatninger blir selvsagt enda verre når de involverte virkelig tror at de forstår hva som skjer. Dette er spesielt ille når det gjelder ulike typer tro på konspirasjonsteorier. Men det er et generelt problem.

Det andre problemet er at svært mange som jeg prater med mener at det ikke spiller noen om folk sitter igjen med feilkunnskap etter å ha sett Makta eller tilsvarende serier. Folk bør jo forstå at det ikke er den hele og fulle sannhet de får og så sjekke selv. Og vet vi egentlig hva som skjedde?

Dette er den samme holdningen som gjør at folk aksepterer at folk som Trump, eller for den saks skyld andre politikere, juger og vrir på sannheten. Det er det samme som får folk til å verdsette Putins historieforfalskning og løgner.

Hva skal disse menneskene si når Putins propagandaapparat lager en vidunderlig innovativ serie som viser hvordan det egentlig var polakkene som tvang Hitler til å angripe landet og hvordan Ukraina egentlig er en nazistisk stat? Skal man bare trekke på skuldrene og si at det er godt lagd og at folk kan jo sjekke selv?

Eller skal man være tydelig på at dette bidrar til historieforfalskning og at det bør unngås?

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer