Kommentar

Liv og lære i Norges Idrettsforbund

Gjennom mange vedtak de siste årene, har Norges Idrettsforbund understreket betydningen den norske enerettsmodellen har; både opp mot anlegg, drift og sosialpolitikk. Etter profilering av spillet Dugnadshelt, stiller i alle fall skribenten spørsmålet om idrettsforbundet forstår hva dagens spillpolitikk innebærer?

Ullevaal stadion. Foto: John Christian Fjellestad (CC BY 2.0 DEED)

Hovedpilaren i spillpolitikken er enerettsmodellen, såkalt monopol til Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. I tillegg har organisasjoner som driver internasjonalt arbeid, tillatelse til å drive lotteri med strenge restriksjoner; blant annet med årlig omsetningsgrense. Det er mulig Klubbkassa AS sammenligner Dugnadshelt med de nasjonale lotteriene, men disse lotteriene har tillatelser og blir fulgt grundig opp av Lotteritilsynet.

Klubbkassa AS kan argumentere med at Dugnadshelt ikke er et lotteri ettersom spillerne ikke vinner pengepremier. Vinnerne er idrettslagene ettersom premiene går i klubbkasser. Det er uansett spill om penger, med vinnere og tapere av penger.

Konseptet Dugnadshelt er å kjøpe digitale lodd. Syv av ti kroner går til klubben man velger å støtte. Dersom kjøperen vinner pengepremie, går pengene til klubben, ikke kjøperen.

Ifølge et oppslag på dugnadshelt.no, inngikk Norges Idrettsforbund i januar et samarbeid med Klubbkassa AS. Samarbeidet skal bidra til nye inntektskonsepter for idrettslag og særforbund, basert på løsninger for spillkonsepter det er åpning for innenfor gjeldende lovgivning.

Lotteritilsynet har bedt om stopp i lotteriet, og truer med dagsbøter på 2 000 kroner i døgnet. Ifølge Aftenposten er Dugnadshelt satt på pause inntil tilsynet har gjennomgått Klubbkassas svar på brevet, og
besluttet om de avslutter saken eller går videre med å fatte et vedtak slik de har skissert.

Lisenssystemet

Skribenten har stor forståelse for at idrettsforbundet, særforbundene, kretsene og idrettslagene trenger økte inntekter, men friske penger kommer ikke gjennom enerettsmodellen og en veldig restriktiv spillpolitikk. Idrettsbevegelsen bør fronte liberalisering og et lisenssystem der man får tillatelse til gode og ansvarlige spill. Vær venner med private aktører som Klubbkassa AS, Betsson, Coolbet, Comeon, og ikke staten.

Om staten bør blande seg inn i spill med lisenser, konsesjoner og tillatelser? Nei, men vi er så langt unna en konsekvent liberal linje at det er deprimerende!

Mest lest

Arrangementer