Kommentar

Legemidler bør kunne selges fritt

Leger og farmasøyter vil at Ibux nå kun skal kunne selges på apoteker. Eller sagt på en annen måte. De ønsker ikke konkurranse fra andre når det gjelder salg av Ibux.

Det er nemlig slik at når kun en type forretning kan selge noe, så er det diskriminering av de som ikke får lov til å selge produktet. Dette er samme problemet som oppstår når det kun er Vinmonopolet som får lov til å selge vin og brennevin. Kundene kan ikke lenger velge hvor de ønsker å kjøpe produktet.

Det er selvsagt ganske lett å finne et åpent apotek i Oslo. Andre plasser i landet er det ikke så lett. Der er det ikke (åpent) apotek, men derimot som regel en kiosk eller bensinstasjon som kan ha ting tilgjengelig.

Jeg er en liberaler, og ikke konservativ. Det betyr at mitt lodd i livet ikke bare er å kjempe mot frihetsinnskrenkelser, slik som Ibux på apotek. Mitt budskap er ytterligere liberaliseringer. Hvorfor skal apotekene ha monopol på varer i det hele tatt? Det er klart at man kan argumentere for dette hvis man er et formyndermenneske som ønsker å beskytte mennesker mot seg selv. Jeg er imidlertid ikke tilhenger av slik paternalisme. Alle legemidler bør være tillatt solgt overalt.

Er ikke dette farlig? jo, kanskje, men hva så? Vanlige butikker er allerede fulle av svært farlige ting. Jernia har kniver og økser som kan brukes til å skade også andre enn seg selv. Dagligvarebutikker har vaskemidler som er svært farlige dersom de drikkes. Fortau er også farlige, for mennesker som går på et fortau kan jo plutselig hoppe ut foran en bil Hvorfor er ikke dette et problem?

Fordi mennesker stort sett kan beskytte seg mot farlige ting. Mennesker er stort sett ikke idioter når det gjelder sitt eget liv, selv om mange flere nok er i den kategorien når det meninger.

Mennesker er i all hovedsak i stand til å vurdere hva som er farlig og hva som ikke er det. Har det vært store problemer etter at Paracet, Ibux og nesedråper ble tillatt solgt fritt for noen år siden? Nei! Kanskje bruker folk litt for mye, men det gjør man jammen av øl, potetgull og sjokolade også. Det er en del av vår frihet. Å ikke leve slik at helsefanatikere ønsker.

De aller, aller fleste er i stand til å kjøpe et produkt i like stor grad på en butikk som på et apotek. Og er du ikke i stand til det, så har du muligheten til å gå på et apotek og få gode råd der. Det som ikke er greit er å umyndiggjøre de fleste mennesker fordi noen mennesker gjør dumme valg.

Mest lest

Arrangementer