Magasin

Odd Nerdrum fyller 80 år

Vi benytter anledningen til å gratulere ham med dagen. Odd Nerdrum er en spesiell person i norsk offentlighet. Mange mener at han er Norges største nålevende maler. Selv har jeg vært imponert av hans malerier helt siden jeg som 18-åring med ferskt førerkort besøkte en utstilling i nabobygden.

Odd Nerdrum, Infant, 1982. Foto: Mathieu Croisetière (CC BY-SA 2.0 DEED)

Nerdrum har imidlertid alltid stått utenfor det etablerte kunstnermiljøet. Han har vært kritisk til moderne kunst, og mange kunstnere har mislikt Nerdrum. Han passet ikke inn. Det er ingen grunn til å legge skjul på at min sympati alltid har vært på Nerdrums side. Hans bilder er i en helt annen liga enn det man finner hos mange statsautoriserte kunstnere som har gått på «de riktige» studiene og mottatt sin trygd fra det offentlige. Eller lønn som slike subsidier som oftest kalles.

For noen år siden ble Nerdrum dømt for skattesvik og først dømt til fengsel og deretter benådet av Kongen i statsråd. Saken illustrerer et viktig prinsipielt poeng. Kunstnere som klarer seg selv gjennom å selge kunsten sine, de straffes gjennom å betale skatt. Og om de ikke har kontroll på skattereglene, straffes de enda hardere. Kunstnere som ikke klarer seg selv gjennom å få solgt kunsten sin, de belønnes gjennom subsidier. Nerdrum foretrekket å bli kalt kitsch-maler, men prinsippet gjelder selvsagt ham også.

For et par dager siden åpnet Nerdrum-museet i Stavern. Dette kan det jo være aktuelt å besøke i sommer.

Gratulerer med dagen!

Mest lest

Arrangementer