Kommentar

Tradisjonell macho-president truet av LGBTQ+

Tyrkias president fortalte om kjønnsnøytralitetens trussel på pressekonferanse tirsdag 21. Mai 2024. Bildet er en retursjert Snapchat-versjon av originalen: Mikhail Palinchak / CC BY-SA 4.0

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er forferdet over den voksende aksepten for kjønnsnøytralitet i Europa etter å ha sett den kjønnsnøytrale artisten Nemo Mettler fra Sveits vinne Eurovision i Malmø i 2024.

Sveitsiske Nemo Mettler vant Eurovision i 2024. Foto: Pedro J. Pacheco / CC BY-SA 4.0

Dette skal tydeligvis prakkes på alle nå til dags, sier Erdogan, som omtaler kjønnsnøytralitetens fremrykk i Europa som en trojansk hest under frihetsparole.

Det må være ille for å en selverklært tøff macho som Erdogan å føle seg så utrygg i et stadig mer liberalt Europa. Følelsesutbruddet hans minner mest om rope-monologene til gammeldagse folk som frykter at verden ikke står seg til påske. Men jaggu står verden seg til påske, gang på gang. Denne fryktretorikken begynner å bli fryktelig hul når den nærmest aldri leder til noen empiriske eksempler.

Vesten vil fortsette å bevege seg framover mot et mer sekulært tankemønster og større valgfrihet, til noens forargelse men til de flestes store glede. Gamle grinebitere har verden alltid hatt. Det beste er om yngre og mer moderne kandidater tar over. Jo før, jo bedre.

Mest lest

Arrangementer