Nyheter

Chase Oliver ble presidentkandidat for Libertarian Party

Kanskje er det et lite håp om å snu den tragiske utviklingen i Libertarian Party (LP) etter at de nominerte sin presidentkandidat. Partiet har de siste årene blitt kuppet av verdikonservative høyrepopulister knyttet til Mises Caucus. Mennesker som liker Trump og Hans-Hermann Hoppe, hvis ideal er «hvite, heterofile menn». Mennesker som ikke liker innvandring og liker tradisjonelle familieverdier.

Chase Oliver på Iowa State Fair i Des Moines, Iowa. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0 DEED)

Dette har skapt mye fortvilelse blant amerikanske libertarianere. Nå har riktignok LP alltid hatt en betydelig andel politiske kranglefanter og utskudd som ikke passer inn det etablerte selskap. Verdiliberalismen har imidlertid alltid stått stødig i LP. Partiet har imidlertid de siste årene blitt overtatt av trumpister fra den tradisjonelle høyresiden som tror at veien til suksess er å alliere seg med andre sosialt konservative.

Det har gått så langt som at The Unpopulist publiserte en interessant artikkel med tittelen Trump Killed Not Just the Libertarian Party But Maybe the Libertarian Movement Too uttrykker sin bekymring. Den er vel verdt en gjennomlesning. The Unpopulist er et talsrør for liberalister som mener ytre høyre og dens populisme utgjør en stor trussel mot de liberale ideene. Tanker som dessverre ikke er fremmed blant enkelte libertarianere, blant annet de som hadde makten i LP.

Chase Oliver er derimot homofil, sosial tolerant og pro-innvandring. Han utkonkurrerte den konservative kandidaten fra Mises Caucus og ble nominert i 7. runde. Han fikk da 60% av stemmene på konventet, mens 36% stemte blankt. Partiet er dypt splittet. Den splittelsen vil neppe forsvinne med det første. Chase Oliver har sikkert sine sider som ikke er så gode. Det er imidlertid gledelig at partiet har nominert en person som vil stå på riktig side av gjerdet når hvite menn med sørstatsflagg demonstrerer mot Pride. Det burde vært en selvfølge.

Mest lest

Arrangementer