Magasin

Slik fungerer Europaparlamentsvalget 2024

Hvis du gikk inn på google.no på morgenen 6. juni, så oppdaget du kanskje at Googles logo inneholdt en stemmeurne med EUs flagg på. Dette skyldes at Europaparlamentsvalget for 2024 holdes mellom 6. – 9. Juni. Ettersom Norge ikke er med i EU, så kan ikke nordmenn stemme på kandidater i Europaparlamentet.

I Europaparlamentet stemmer man på såkalte MEPs (Medlemmer av Europaparlamentet), som er et utvalg kandidater med eller uten partitilhørlighet til et av EUs medlemsland. De fleste partier i Sverige og Danmark stiller med kandidater til Europaparlamentet, og disse kandidatene deles inn i 7 grupper hvor hver gruppe består av europeiske brødre og søstre med noenlunde felles ideologi og politiske visjoner.

Gruppene i Europarlamentet er som følger:

  • Kristelige demokrater
  • Det progressive forbund av sosialdemokrater
  • Renew Europe
  • De grønne
  • Europeiske konservative og reformister
  • Identitet og demokrati
  • Venstrefløysgruppen

Det er verdt å merke seg at svenske Moderaterna plasserer sine kandidater i gruppen Kristelige demokrater sammen med kandidatene fra Kristdemokraterna og andre europeiske kristendemokrater. Sverigedemokratene plasserer sine kandidater i gruppen Europeiske konservative og reformister. Dansk folkeparti plasserer sine kandidater i gruppen Identitet og demokrati.

De liberale partiene i Danmark og Sverige plasserer alle sine kandidater i gruppen Renew Europe. Her finner vi blant annet danske Venstre, Moderaterne og Radikale Venstre, sammen med svenske Liberalerna og Centerpartiet.

Mest lest

Arrangementer