Nyheter

Verdens første private spacewalk

Filantropisk milliardær Jared Isaacman finansierer tur ut i verdensrommet til tre personer i tillegg til seg selv. SpaceX skal utføre prosjektet, og i planen ligger det romdrakter og utstyr som skal brukes til Spacewalk. Dette skriver nettstedet Space.com

SpaceX står for romferden med ikke-profesjonelle astronauter som skal gjennomføre verdens første private Spacewalk.

Besetningen på romrakketen Polaris Dawn vil være Jared Isaacman, Scott Poteet, Sarah Gillis og Anna Menon. Raketten skal etter planen skytes opp innen 31. Juli og vil være i rommet i opp til fem dager. Romskipet skal nå en høyde på 700km fra jordens overflate, som utgjør 300km større radius enn banen til den internasjonale romstasjonen (ISS).

Romdraktene som SpaceX står for er mer kompakte enn de som NASA typisk bruker. De moderne draktene til NASA har lufttilførsel montert på romdrakten, mens draktene fra SpaceX vil få luft fra skipet via en klassisk navlestrengsløsning.

Sponsoren Jaren Isaacman som er gründeren bak selskapet Shift4 finansierte en tilsvarende romferd i 2021, som var en veldedighetsaksjon for St. Judes sykehus for barneforskning i den amerikanske delstaten Tennesse. Veldedighetsakjonen ga en inntjening på over 2,5 milliarder kroner, og Isaacman planlegger å videreføre støtten til sykehuset med årets oppskytning.

Mest lest

Arrangementer