Kommentar

Leverposteirasismen er forkastelig

Tidligere i år fikk Stabburet leverpostei nytt design. En begivenhet som i og for seg er helt uinteressant. Det var imidlertid noe spesielt med de nye boksene. De hadde ikke bare etnisk hvite barn på forsiden. I 2024 burde dette selvsagt vært helt uproblematisk og naturlig. Norge er ikke lenger et land bestående av kun folk med forfedre fra her oppe i nord. Heldigvis.

Ny leverposteibokser 2024. Foto: Orkla Foods Norge

Det rasistiske folkedypet våknet imidlertid, noe VG skrev om for en stund tilbake.

«Jeg kjøper bare de med norsk hudfarge»

Dette er et av sitatene som du kan lese om i artikkelen. Slike kommentarer er forkastelige. De er åpenbart rasistiske. Det er fint at VG dokumenterer dette.

Jeg har imidlertid tenkt på en ting. Media har en tendens til å slette avsendere av slike meldinger. Jeg forstår behovet for at folk ikke nødvendigvis skal henges ut for noe de skrev i edru eller ikke-edru tilstand. På den andre siden, så bør slike holdninger konfronteres direkte.

Du bør ha rett til å ytre dine meninger fritt, selv om de er grovt rasistiske. Du har imidlertid også plikt til å ta ansvar for det du mener. Det finnes noe som heter boikott. Spesielt for de av oss som mener at alt av ytringer bør være tillatt, så er det viktig å understreke at man ikke har noen plikt til å lytte til ytringer eller å respektere dem eller avsenderen. Vi har også en rett til å ytre oss tilbake eller til å boikotte den som har slike meninger. Den bør vi benytte oss av oftere.

Rasisme er noe av det mest primitive som finnes. Jeg har ingen sympati med mennesker som mener at andre er mindreverdige på grunn av sin etniske bakgrunn. Rasister fortjener intet annet enn forakt.

Mest lest

Arrangementer