Ukategorisert

La oss stanse selvbetjent pol

I VG i dag kan vi lese avholdsfolket vil ha slutt på selvbetjente pol. Det er vi selvsagt helt enige i, men det spørs om vi ikke er litt uenige i alternativet.

Hele vinmonopolordningen bør avskaffes. Alkohol bør få selges fritt uten noen former for restriksjoner. Grunnen til dette er ganske enkelt. Det krenker ingen andre å selge alkohol. Det er en fredelig og frivillig handling, og slike bør være tillatt.

Noen vil hevde at alkohol er en gift som svekker folks tankekraft. Det er riktig, det er en av grunnene til at jeg er totalavholdene med hensyn på alkohol, og rusmidler generelt for den saks skyld. Å oppføre seg dumt bør imidlertid ikke forbys.

I den grad det er dumt å drikke alkohol, jeg har selv observert hvordan folk koser seg med en halvliter eller et glass vin til maten. Jeg tror ikke de gjør det fordi de liker å ha det vondt, men fordi det gjør livet deres bedre. Og det er jo ikke dumt.

I tillegg til skadevirkninger på en selv argumenteres det med at alkohol fører til bråk og vold. Vel, jeg har aldri observert to ølflasker som har slåss uten menneskelig innblanding. Å legge skylden for vold på alkoholen medfører at mennesker fratas ansvaret for egne handlinger. Da følger umyndiggjøring naturlig, og det er jo det man driver med når man nekter folk å nyte alkohol som de vil.

Det er på tide at mennesker får rett til å bestemme over sitt forhold til rusmidler selv. Et skritt på veien er å avskaffe ordningen med vinmonopol.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer