Ukategorisert

Opera bør betales av brukerne

Så er det endelig vedtatt! Oslo skal få en ny opera. Det er ingen ting galt i å bygge en opera, den vil helt sikkert være til stor glede for de som liker slik musikk.

Problemet oppstår når andre enn brukerne tvinges til å være med på å betale for den nye operaen. Det bør være en grunnleggende regel at ingen tvinges til å betale for noe de ikke ønsker. Dette prinsippet bør også gjelde i operasaken.

Offentlig kulturstøtte medfører ensretting, så også når det gjelder ny opera. Man skattlegger alle for å finansiere et bestemt prosjekt. 1,8 milliarder kroner som er den planlagte prisen for ny opera, utgjør ca 400 kr pr. nordmann. Dersom hver enkelt fikk beholde disse pengene selv, ville disse blitt brukt på et mye mer mangfoldig tilbud av kulturelle aktiviteter.

Noen ville kjøpt et bilde av en ung ukjent kunstner, andre ville den nye cden til en sær rockegruppe, andre ville gå å se en film på kino. Og noen ville selvsagt brukt pengene på Sputnik eller pornoblader. Det er trist når sistnevnte gruppering (FrP) er de eneste i det politiske landskapet som er mot offentlig betalt opera, dessverre mangler de troverdighet også i denne saken.

Det er på tide å si nei til den statlige kulturelle ensrettingen og la brukerne av de ulike kulturtilbud selv betale for sin gode smak.

Tags:

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Henning Huseby
Henning Huseby
13 years ago

Det blir for dumt å si å si at du skal velge hva dine skattepenger brukes til. Jeg personlig kjører ikke bil, men jeg sitter ikke å klager over at noen av pengene jeg har betalt i skatt blir brukt på utbygging av veier. Jeg har heller ingen besteforeldre på eldrehjem, men jeg ser at det er et behov for støtte også der. Jeg syntes du burde ta mer stolthet i det å betale skatt. det er bra for deg og de rundt deg. det er bra for utviklingen av samfunnet vi to lever i på alle plan, også kultur.… Read more »

Fra arkivet