Ukategorisert

Forskjellene øker – men vi blir alle rikere

I går meldte Kveldsnytt at forskjellene økte i Norge. Dette var overskriften på oppslaget. Reportasjen fokuserte imidlertid mest på at det stadig blir flere som trenger nødhjelp av Frelsesarmeen. Tenk litt på denne vanlige koblingen.

Det man insinuerer er at noen er fattige fordi andre er rike. At når forskjelle øker, så blir noen rikere på bekostning av andre som blir fattigere. Dette er en utbredt oppfatning: Nemlig at det finnes en fastlagt kake og får noen mer må andre få mindre.

Dette synet er galt! Det er ikke slik at rikdom må gå på bekostning av andre mennesker. Rikdom kommer som oftest som følge av at man skaper mer. At man baker en større kake. Og dette har mennesker gjort til alle tider. De har skapt mer enn de har ødelagt og derfor er vi alle rikere i dag enn vi var for 100 år siden. Ved høyvann stiger alle båter.

La oss bare sammenligne med situasjonen for 40-50 år siden. I dag har de aller fleste tilgang til følgende ting som var ikke-eksisterende, eller sjeldent, i gamle dager: Innendørs vannklosett, elektrisitet, biler, TV, PC, komfyr, vaskemaskin, billige bøker, mat i overflod, moderne klær og fine hus/leiligheter. Listen kan gjøres veldig lang.

Så godt som alle ting vi regner som selvsagte goder i dag, ekisterte ikke tidligere, altså er vi blitt enormt mye rikere enn før. Selv de fattige er blitt mye rikere.

Mest lest

Arrangementer