Ukategorisert

Frihet er herlig

Sammen med en del liberalistiske åndsfrender deltok jeg på Frihetsfrontens sommerseminar i Sverige i helgen. Slikt er alltid inspirerende og lærerikt! Hele opplegget var kjempebra, og flere av oss har allerede booket oss inn for neste års seminar.

Det som slår meg på slike seminar er hvor herlig frihet er. Hvor respektfullt overfor andre mennesker de liberale ideer egentlig er. Hvordan folk tar ansvar. Hvordan folk trives.

La meg ta noen eksempler; I andre organisasjoner er det enten forbud mot alkohol eller så utarter det seg til rølpefyll der respekten for andres eiendeler eller person er svært liten. På liberalistiske seminarer er det ingen begrensinger på hva folk får lov til å drikke eller bruke av andre rusmidler for for den saks skyld. Men folk tar ansvar, det er mye hemningsløs fyll, men folk oppfører seg respektfullt selv i fylla, i tillegg er det ikke vanskelig, selv svært sent, å finne edru eller nesten-edrue mennesker for oppegående ideologiske samtaler. Drikkepris har jeg som avholdsmann aldri vært utsatt for.

Salg av øl, vin og brus skjer gjennom selvbetjening i kjøleskapet. Man legger fra seg penger og forsyner seg. Man kan legge fra seg hva som helst av eiendeler fritt. Ingen stjeler eller svindler andre. Vi stoler på hverandre og respekterer hverandres eiendeler. Privat eiendomsrett er en forutsetning for frihet!

Jeg tror dette kommer av liberalisters grunnleggende humane respekt for andre mennesker og deres grenser. Man ønsker å leve fritt, få utfolde seg selv, oppnå sine egne mål. For at dette skal bli mulig, må man gi andre den samme retten, og det gjør man. Frihet er herlig.

Vi kom alle hjem med en ny motivasjon og indre glød. En visjon om at frihet fungerer og er moralsk høyverdig i forhold til alternativet.

Mest lest

Arrangementer