Ukategorisert

Ja til desentraliserte forhandlinger

Landsorganisasjonen prøver å gjøre «vilkårene i arbeidslivet» til en viktig valgkampsak. Det må de gjerne, men LO bruker helt feil medisin.

LO-ledelsen vil forkorte arbeidsuka til 35 timer og ønsker å innføre fleksibel pensjonsalder fra 60 til 70 år. Dette er noen av forslagene som blir presentert i sekretariatets velferdspolitiske manifest foran LO-kongressen i mai, ifølge NTB.

Istedenfor bør LO jobbe for et mye mer fleksibelt system for medlemmene sine. Et system med mer frihet for arbeiderne bedriftene. Makten bør ligge lokalt ved desentraliserte forhandlinger og ikke sentralt, slik det er i dag. Hver enkel arbeidstaker bør forhandle for seg selv med sin arbeidsgiver. På den måten ville de bedriftene som har god råd kunne gi gode lønninger og de arbeidstakerne som prioriterer mer fritid få kortere arbeidsuker. Hver enkelt bedrift og arbeidstaker vil da få sin frihet til å gjøre sine prioriteringer.

Det er en slik medisin LO bør bruke og ikke tvinge folk til mindre frihet gjennom sentrale forhandlinger. Sentrale forhandlinger kan umulig ha vært noe suksess siden medlemmene fortsatt kjemper om bedre arbeidsforhold.

Comments are closed.

Fra arkivet

 • En merkelig politisk skikkelseEn merkelig politisk skikkelse
  Biografien om Reiulf Steen er svært lærerik hvis du vil lære politisk historie.
 • Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?
  Økonomisk vekst, sysselsetting, industrialisering, innovasjon og bosetning er del av bærekraftsmålene. Hva betyr det? Og hva med ulikhet og barnearbeide? Del 3 i en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • DødsstraffDødsstraff
  Den mest fundamentale straffemetode blir stadig mindre brukt. Hvorfor er dødsstraff galt?
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • En hyllest til politikerneEn hyllest til politikerne
  Politikere fortjener ofte mer respekt enn de får. Samtidig bør vi ha mindre tro på det politiske systemet.
 • Med en klype saltMed en klype salt
  Hva måler man egentlig når man måler fattigdom på den måten som gjøres i Norge?
 • Må demokrati forsvares?Må demokrati forsvares?
  Mathilde Fasting har skrevet bok om demokrati og statsviteren Francis Fukuyama.