Ukategorisert

Monopol er ikke bra, men…

Diskusjonen om konkurranse har tatt seg opp etter at det ble klart at SAS ønsker å overta Braathens. Liberalister har aldri tvilt på dette, faktisk på alle områder, men få er enige i det.

Hvis SAS får overta Braathens, vil de få monopol i Norge. Det er slett ikke bra, men hva kan en gjøre med det ? Er det en løsning å gripe inn i markedet med reguleringer, og lover ? Nei, selvsagt ikke. Det tar friheten fra SAS, som gjennom god drift i forhold til sine konkurrenter har klart å skaffe seg den posisjonen de har. De har rett og slett jobbet hardt for å kunne overta markedet i Norge. Da blir det galt å straffe selskapet gjennom reguleringer.

Noen gir det høyre skatte – og avgiftstrykket skylden for situasjonen for luftfarten i Norge. Det er delvis riktig, men blir et selskap fryktelig mye større eller mer konkurransedyktig enn konkurrentene vil situasjoner som dette oppstå. Det finnes masse beviser på det, alt fra IT-bransjen til banker og media.

Monopol er slett ikke bra. Det vil bety høyere priser og dårligere tilbud for forbrukerne. Likevel er det lett å konkludere med følgende: Blir SAS alene på markedet i Norge og de gir et for dårlig tilbud, vil markedet åpne for nye aktører. Politikerne må sørge for å gi eventuelle nye aktører like rammevilkår som SAS.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer