Diverse, Magasin

Gratulerer med dagen!

I dag fyller Libertarian Party 30 år. Liberaleren gratulerer USAs tredje største parti med dagen. 11. desember 1971 ble partiet stiftet i en stue i Denver i Colorado.

Denne samlingen av mennesker var unge, radikale og fulle av idealisme. De var inspirert av alt fra Thomas Jefferson og John Stuart Mill til Ayn Rand og Robert Heinlein.

Siden den gang har partiet vokst jevnt og trutt. Ved de sisste valgene har de stilt i alle stater som det eneste parti ved siden av Demokratene og Republikanerne. Det høres ikke imponerende ut, men USA har valglover som konsekvent diskriminerer små partier og gjør det vanskelig for dem ikke bare å bli valgt, men også å stille til valg.

Libertarian Party er uten tvil det liberalistiske parti med mer enn noen hundre medlemmer med det mest konsekvent liberalistiske program. De ønsker en mer liberal politikk på alle områder. I mange saker er de svært radikale, typiske eksempler er privatisering av offentlig helsevesen og legalisering av rusmidler.

For øyeblikket er det 240 000 velgere i USA registrert som libertarianere og 298 libertarianer er valgt til offentlige stillinger. Dette er mer enn alle andre tredjepartier til sammen. Så når norske medier – og utenlandske for den saks skyld – skriver om Ralph Nader og De Grønne som alternativet til de to store amerikanske partier, kan vi lene oss trygt tilbake. Libertarian Party er det dominerende alternativet i amerikansk politikk.

Du finner mer info om Libertarian Party på deres hjemmesider: http://www.lp.org.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer