Diverse, Magasin

Lo-leder Valla: For eller imot Pol Pot?

Gerd-Liv Valla er leder for LO, landets største organisasjon for organiserte lønnsmottagere. Hun har vært justisminister, og statssekretær for Gro Harlem Brundtland da denne var statsminister.
Men Valla har også en mørkere fortid (om mulig): Hun var en gang medlem i KUL – Kommunistisk Universitetslag, på Universitetet i Oslo. KUL er ikke så kjent som AKP(m-l), men KUL-medlemmene syntes visst AKP var for småborgerlig(!). Og når AKP i de hine hårde dager støttet Pol Pot, hva gjorde så KUL?
Derom strides de totalitære og røde..

I Dagens Dagsavisen har Kleiv Fiskvik, LO-leder i Oslo, et innlegg der han refser dem som påstår at Gerd-Liv Valla var tilhenger av Stalin og Pol Pot, to av det forrige århundres blodigste kommunistiske diktatorer. Han hevder at dette er en myte uten rot i virkeligheten.

KUL var blant de første i Norge som bekjempet Pol Pots diktatur i Kambodsja, med størst innsats. KUL var heller ikke tilhenger av maoismen, slik som AKP. Disse to kommunistiske sektene (AKP og KUL) bekjempet hverandre. Vi mener å ha belegg for vår påstand om at begge var sekter. Om du er uenig så sjekk hvor stor oppslutning AKP på det meste har fått ved valg i Norge…

Dette er en debatt for de spesielt interesserte, vil vi mene. Om KUL virkelig mente at AKP var småborgerlige (når denne sekten støttet Stalin, Mao og Pol Pot), hvor blodige måtte diktatorene være for at KUL skulle finne dem akseptable?

Men at en som er LOs leder og har vært justisminister i Norge har en slik mørkerød bakgrunn bør egentlig bekymre. Vi i Liberalerens redaksjon har et positivt menneskesyn, og tror at om man har støttet diktaturer og folkemord i sin ungdomsnære voksenhet, så kan man sikkert forandre seg til entusiastisk demokrat i godt voksen alder. Spesielt når man innrullerer seg hos det statsbærende parti, AP.

Men hva KUL og Valla egentlig mente på 1970-tallet, er kanskje en oppgave for en ekte gravende journalist som vil kikke et maktmenneske efter i sømmene. Og Valla har aldri tatt avstand fra KUL og sitt medlemskap der.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer