Ukategorisert

Stakkars røykere

Skal en selge røyk i fremtiden, må en ha bevilling. I hvert fall hvis helseministeren får det som han vil.

Helseminister Dagfinn Høybråten vurderer om butikker og kiosker skal bli nødt til å ha tillatelse for å selge tobakk.
Det kan bety samme ordning som øl, vin og brennevin. Alle som har vært innom et kommunestyret vet for et ubeskrivelig sirkus en ”øldebatt” bruker å være. Helseministeren vil utvide sirkuset. Det er ikke bra.

Helseministeren gir seg ikke med dette. Om kort tid får blant annet alle som røyker, tilbud om kurs i røykeavvenning i nærheten av der de bor. Kurslederne sitter i følge NRK allerede på skolebenken.
Det hadde vært hyggelig om færre brukte tobakk, eller sannsynligvis hyggeligere. En vet aldri. Likevel er det ikke en offentlig oppgave å sørge for sunnhet for folk flest. Det må vi klare selv. Røykerne må selv ta ansvaret for nikotinen de inntar. Helseministeren må ha misforstått sin rolle som politiker. Snakk om å blande seg inn folks liv. Våre tanker går til alle som nyter sin tobakk, og som gjør dette helt frivillig.
Det er noen som hevder røykerne krenker friheten til alle som ikke røyker, men som tvinges til å bli passive røykere. Det er helt klart et dilemma. Likevel har røykere og ikke-røykere levd side og side i mange tiår. Det bør de også kunne gjøre i fremtiden.

Får helseminister Dagfinn Høybråten det som han vil, kommer det til å bli et rent helvete å være røyker i fremtiden. Regjeringen bør også representere de som røyker, og gjør det av fri vilje.
Liberaleren har ikke for å vane å drive med reklame for mange produkter. Det er kanskje på sin plass i dag. Snus er en god ting, vi sier ikke mer.

Et forbudt av tobakk vil aldri fungere i praksis, hvis det er det som er det egentlige målet til helseministeren. Det er bare å se på alt det andre vi har forbudt mot. Vi kan ikke akkurat kalle det en suksess.

Mest lest

Arrangementer