Ukategorisert

Norge dårligst i privatisering

Norske kommuner setter langt færre tjenester ut på anbud enn svenske og danske kommuner.

Kommunalminister Erna Solberg fra Høyre sier til Dagsavisen at hun er skuffet over at norske kommuner er så trege til å konkurranseutsette tjenester.
Hun har grunn til å være skuffet. Det er god økonomi å privatisere og eller konkurranseutsette tjenester. Kommunesektoren beviser i denne undersøkelsen at den ikke er moderne og ikke prøver å bruke hver skattekrone på best mulig vis.

Samlet går bare 2,6 prosent av driftsutgiftene til kjøp av tjenester fra eksterne produsenter, mot 11 til 12 prosent i nabolandene.
Det viser tall som er basert på en rapport fra FAFO.

Det er vanskelig å gi en god forklaring på hvorfor utviklingen i modernisering av kommunesektoren ikke går raskt nok. Kanskje har det politiske systemet hele skylden ? Det er uansett masse å hente for kommunepolitikerne om nye tanker tenkes. Dette bør bli en viktig valgkampsak i neste års kommune – og fylkestingsvalg.

Kommunepolitikerne må slutte å klage på dårlig økonomi, når lite gjøres for å rette økonomien. Mye kan gjøres med enklere grep. Privatisering og konkurranseutsetting er stikkordene i prosessene som bør kjøres.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer