Ukategorisert

Fortid OG fremtid? Skandaløs utnevnelse

Den tidligere AKP-toppen og stalinisten Sigurd Allern har fått Norges første professorat i journalistikk. Til tross for sin fortid, til tross for betydelig forhåndskritikk i medie-Norge. Hva har en slik person å tilby faget?

Sigurd Allern har en fortid. Spørsmålet er om fortiden diskvalifiserer ham fra å bli Norges første professor i journalistikk. Åpenbart ikke, siden han faktisk ble ansatt. Er så ansettelsens illevarslende for lærestedet Allern er tilknyttet, sett på bakgrunn av nettopp hans fortid? Se, det er et annet spørsmål.

Denne fortiden, som Allern så nødig snakker om, er at han var leder For AKP(m-l) fra 1973 – 1975, og redaktør for Klassekampen, fra 1979 og i en årrekke fremover. AKP hyllet Josef Stalin og Mao Tse-tung, 2 av det forrige århundredets verste diktatorer. Hva mer, Allern og hans meningsfeller roste Røde Khmer og dets leder Pol Pot, og har i alle år, fortidd, forvrengt eller skjønnmalt folkemordet i Kambodsja. Så lenge det røde flagget var på plass, er det ikke mange på topplisten over kommunistiske diktatorer i det forrige århundre Allern har unnlatt å hylle.

De som forsvarer Allern mener at hans fortid ikke bør berøve ham en fremtid. Det er vi enige i. Vi tror ikke på yrkesforbud. Men det er lov å stille seg noen spørsmål om hvilken fremtid en mann med Allerns fortid bør ha. At en stalinist kan lære fremtidige utøvere av journalistikk noe som helst om verdien av ytringsfrihet, et fritt samfunns fremste symbol, tviler vi sterkt på.

Kan en mann med Allerns ballast med troverdighet snakke om faglige kriterier for journalisters kritikk av makten, maktmenneskene etc.? Sannsynligvis ikke. Så er det heller ikke det Allern er mest opptatt av. Det er helst kapitalistiske medier, kapitalistisk makt og slik styggedom Allern befatter seg med som mediekritiker.

Ville Allern vært journalistikkprofessor i et AKP-styrt proletariatets diktaturet Norge? Og fokusert på kritikk mot makten, mot maktmenneskene og deres institusjoner? Det har vi vanskelig for å tro på…

Allern har ikke kommet godt fra sine første intervjuer efter at jobben var i boks. Han trakk et intervju med Dagbladet, fordi det ble for mye fokus på hans AKP-fortid, og for lite fokus på den nye jobben. Isteden fikk han et panegyrisk intervju i sitt gamle organ Klassekampen. Dersom Allern vil lære journalistspirer å kikke makten i kortene, og selv ikke klarer å se at det er paradokser knyttet til hans fortid sammenholdt med hans nye jobb, er det vår mening at han bør fratre snarest. Denne jobben er han ikke moden for.

En annen sak er om han burde hatt jobben i det hele tatt.

Allern kan sannsynlgivis prise seg lykkelig over at det demokratiske Norge hver dag gir ham og hans meningsfeller, hvorav den harde kjerne fortsatt ikke får seg til å innrømme at de tok feil i sin hyllest av diktaturer, muligheter ingen ville fått i dèt samfunn de jobbet så hardt for fra slutten av 1960-tallet og fremover…

Tags:

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anarko-Lars
Anarko-Lars
19 years ago

Hmm, jeg syns dere burdte tatt et titt på hva Allern faktisk har drevet med de siste årene, og hva han har skrevet. Jeg har ikke selv gjort det, men vet at Allern har brukt kanskje så mye som mesteparten av sin energi på å belyse hvilken makt media har, og hvilke metoder media kan benytte for manipulere folket. Ser man dermed på bøkene han har skrevet og foredragene han har holdt så er faktisk mitt inntrykk at han er mer enn kvalifisert. Han har jo faktisk brukt mesteparten av sin energi på å vise hvordan man kan avsløre propanda!… Read more »

Pleym Christensen
Pleym Christensen
19 years ago

Spørsmålet er ikke om Klassekampen bedriver ideologisk journalistikk, men om en mann med Allerns fortid med å arbeide for væpnet revolusjon og diktatur i Norge kan få en stilling som innebærer å undervise dem som skal utøve ytringsfriheten – uten at Allern samtidig tar et oppgjør med sin fortid og sine holdninger. Og det har han ikke gjort. Faglig kan han godt være den best kvalifiserte. Men kan hans faglige kompetanse frikobles fra hans personlige holdninger til temaer som ytringsfrihet og demokrati?

Det er det vi har forsøkt å sette fokus på i kommentaren.

Anarko-Lars
Anarko-Lars
19 years ago

Så du mener at man skal legg en persons politske meninger til grunn istedenfor de faglige?

Du mener kanskje at folk fra enkelte ideologier skal få yrkesforbud?

Det var engang slik i Norge under det ekstreme borgerskapet, og det var slik i Soviet, men jeg håpte virkelig at dette skulle være det siste stedet jeg skulle finne slike holdninger.

Per Aage Pleym Christensen
Per Aage Pleym Christensen
19 years ago

Jeg mener ikke at det skal være yrkesforbud, men i noen sammenhenger er annet enn det rent faglige også relevant. En barnehaveutdannet får ikke jobb hvis han samtidig er pedofilidømt. Ikke tilfeldig, og ikke yrkesforbud. Hvis du ikke ser at det er relevantg å spørre Sigurd Allern om hans holdninger til ytringsfrihet og demokrati når han skal være professor i journalistikk og samtidig har en fortid som leder for et stalinistisk parti og en tilsvarende avis, da kan jeg ikke hjelpe deg.

Anarko-Lars
Anarko-Lars
19 years ago

Tja, de var vel egentlig gladere i Enhver Hoxa, Mao, og Pol Pot osv. enn Stalin 🙂 Til AKP’s «forsvar» kan jeg jo riktignok nevne at USA finansierte Khmer rouge lenge før og etter at AKP støttet mannen aktivt. Khmer rouge med Pol Pot i spissen ville aldri fått makta i Kambodsja uten USA’s hjelp. En hjelp som ikke stoppet før muren falt. (Min fiendes fiende prinnsippet) Jeg skjønner hva du sier, men det må for det første være dagens holdninger til kun de spesifike spørsmålene som er relevante, desuten bør det hvis mannen er en god lærer være totalt… Read more »

Fra arkivet