Ukategorisert

Om bokbusser og andre bibliotek

Styremedlem i FRIstud Jakob Utgård, tar et oppgjør med den selvpålagte holdningen det offentlige har med utlån av bøker.

I helga hadde avisa Nationen en oppsiktsvekkende artikkel om bokbussen i Oppland. Bokbussen besøker i løpet av en måned besøker 36 skoler og barnehager i kommunene Østre Toten, Gjøvik, Sør-Fron, Ringebu, Vang, Øystre Slidre og Søndre Land. Bussen har vært på veiene siden 1994, og lånte i fjor ut 24.035 bøker.

Ragnhild Olstad (29), bibliotekar om bord på bussen, uttaler at utlånene fortrinnsvis går til unger som bor et stykke unna andre bibliotek
–Som i Vang i Valdres. Der besøker jeg Øye skole med ti elever. Skolen ligger drøye 20 minutters kjøring unna nærmeste bibliotek.

Denne uttalelsen illustrerer to problem. For det første er det oppsiktsvekkende at det finnes skoler med 10 elever. Når skattebetalerne betaler regningen blir alt som heter stordriftsfordeler glemt. Gi oss privat skoledrift – da hadde foreldrene måtte betale regningen, ikke du og jeg. For en liberal sjel er det også svært vondt å høre at skattebetalerne må finansiere en bokbuss som besøker skoler som ligger hele 20 minutter unna nærmeste bibliotek. 20 minutter er ingenting, foreldrene kjører sikkert samme strekning hver dag til jobben, de kunne ha tatt med seg barna og bøkene.

Fantastisk er det også at bokbussen har to ansatte, en bussjåfør og en bibliotekar. Hva med å lære bibliotekaren å kjøre buss, eller bussjåføren å låne ut bøker, så kunne man spart masse penger? Ikke i det offentlige.

Generelt er det uhørt at staten skal drive med gratis utlån av bøker. Hvorfor skal det offentlige spandere gratis bøker på de som liker å lese, mens de som liker å se på TV må betale dyrt? Forklaringen på dette er selvsagt historisk, en gang i tiden var bøker svært dyrt. Dette har endret seg, i dag koster bøker lite eller ingenting. Dette er et argument som selv sosialdemokrater og andre må innse, og mye taler for at de offentlige bibliotekenes tid er talte. Man skal ikke se bort fra at det finnes et marked for bokutleie. Dette markedet kan med enkelhet overlates private entreprenører.

Av: Jakob Utgård, Styremedlem i FRIstud

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer