Ukategorisert

Om bokbusser og andre bibliotek

Styremedlem i FRIstud Jakob Utgård, tar et oppgjør med den selvpålagte holdningen det offentlige har med utlån av bøker.

I helga hadde avisa Nationen en oppsiktsvekkende artikkel om bokbussen i Oppland. Bokbussen besøker i løpet av en måned besøker 36 skoler og barnehager i kommunene Østre Toten, Gjøvik, Sør-Fron, Ringebu, Vang, Øystre Slidre og Søndre Land. Bussen har vært på veiene siden 1994, og lånte i fjor ut 24.035 bøker.

Ragnhild Olstad (29), bibliotekar om bord på bussen, uttaler at utlånene fortrinnsvis går til unger som bor et stykke unna andre bibliotek
–Som i Vang i Valdres. Der besøker jeg Øye skole med ti elever. Skolen ligger drøye 20 minutters kjøring unna nærmeste bibliotek.

Denne uttalelsen illustrerer to problem. For det første er det oppsiktsvekkende at det finnes skoler med 10 elever. Når skattebetalerne betaler regningen blir alt som heter stordriftsfordeler glemt. Gi oss privat skoledrift – da hadde foreldrene måtte betale regningen, ikke du og jeg. For en liberal sjel er det også svært vondt å høre at skattebetalerne må finansiere en bokbuss som besøker skoler som ligger hele 20 minutter unna nærmeste bibliotek. 20 minutter er ingenting, foreldrene kjører sikkert samme strekning hver dag til jobben, de kunne ha tatt med seg barna og bøkene.

Fantastisk er det også at bokbussen har to ansatte, en bussjåfør og en bibliotekar. Hva med å lære bibliotekaren å kjøre buss, eller bussjåføren å låne ut bøker, så kunne man spart masse penger? Ikke i det offentlige.

Generelt er det uhørt at staten skal drive med gratis utlån av bøker. Hvorfor skal det offentlige spandere gratis bøker på de som liker å lese, mens de som liker å se på TV må betale dyrt? Forklaringen på dette er selvsagt historisk, en gang i tiden var bøker svært dyrt. Dette har endret seg, i dag koster bøker lite eller ingenting. Dette er et argument som selv sosialdemokrater og andre må innse, og mye taler for at de offentlige bibliotekenes tid er talte. Man skal ikke se bort fra at det finnes et marked for bokutleie. Dette markedet kan med enkelhet overlates private entreprenører.

Av: Jakob Utgård, Styremedlem i FRIstud

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anne
Anne
19 years ago

Det er sørgelig å måtte lese slikt vås som denne artikkelen representerer. For de som er utdanna bibliotekarer og andre som jobber med og for å spre «det frie ordet», er dette et slag i trynet. Jeg undrer meg på om ikke dette er ironisk ment? Gratis tilgang til bøker og andre medier har i Norge vært et tverrpolitisk synspunkt i svært mange år. At bokbussen bringer disse ut til folket (i dette tilfellet barna) er etter min mening helt genialt. Å oppsøke barn på skolen med bokbussen er å komme til barna der de er. Det er ikke selvsagt… Read more »

Marite Juul
Marite Juul
19 years ago

Hei, Jacob Utgård! Har du noen gang forsøkt å kjøpe bøker som er mer enn 2 år gamle? Antakelig får du ikke kjøpt dem, de er nemlig solgt ut på Mammutsalg. Bibliotekene har en funksjon er også, skjønner du, å ha tilgjengelig bøker som er noen år gamle. At folk har råd til å kjøpe bøker selv, er en sannehet med visse modifikasjoner. En «gjennomsnittsbok» koster ca. 200 kr., dette gjelder også barnebøker, det er kanskje en stund siden du kjøpte en bok? Mange i Norge (antakelig ikke du) er bekymret over den synkende leseferdigheten blant barn og unge i… Read more »

Jakob Utgård
Jakob Utgård
19 years ago

Jeg fryder meg over å se at mitt innlegg om bibliotekbransjen har vekket slikt et brennende engasjement. Bibliotekene og bibliotekarene har vært fredet alt for lenge, nå er det på tide å ta en seriøs debatt om dette nittenhundretallsprosjektet. Anne skriver at ”Gratis tilgang til bøker og andre medier har…”. En ting må være klart. INGENTING ER GRATIS. Det at man ikke må betale når man låner en bok kommer jo av at man allerede har betalt bøkene og bibliotekarene over skatteseddelen. Dermed må alle de som ikke låner bøker i det hele tatt også jobbe hardt for å fylle… Read more »

-live-
-live-
17 years ago

ironisk nokk har dere årsmøte i biblioteket 🙂

«None are more hopelessly enslaved than those who falsely believe they are free. »
– Goethe

han var en vis mann

-live-
-live-
17 years ago

så dere ønsker å vare slaver av noe så abstrakt som penger?

Fra arkivet