Ukategorisert

Fant ikke våpen

Amerikanske våpeninspektører har ikke funnet masseødeleggelsesvåpen i Irak, til tross for en enorm argumentasjon om at slike våpen fantes.

Liberaleren hadde ingen offisielle meninger om krigen i Irak, men flere av våre skribenter var imot krigshandlinger og ga uttrykk for dette. Det var delte meninger om krig i det liberalistiske miljøet. Både tilhengere og motstandere hadde dialog om spørsmålet.

I ettertid har det vært kjempedebatt om krigen, spesielt i USA og England. Statslederne i USA og England har følt seg presset de siste månedene. Argumentasjonen de brukte for krigshandlinger er årsaken til dette. Det er ikke funnet masseødeleggelsesvåpen i Irak, i alle fall ikke ennå.

I går var de to som leder den Amerikanske etterforskningen etter masseødeleggelsesvåpen på høring i Kongressen. Der kom det klart og tydelig frem at ingen slike våpen er funnet, men at det var tegn som tyder på at Irak hadde program for utvikling av slike våpen. David Kay ble sendt til Irak for å utarbeide en strategi for å finne masseødeleggelsesvåpen, og generalmajor Keith Dayton er Pentagons mann for å lede letingen etter spor. Foreløpig har letingen gitt svært få resultater.

Senator Bob Graham, som er en av demokratenes kandidater til presidentvalget neste år, sa etter høringen at han håper det blir funnet bevis for at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen. Bakgrunnen for hans uttalelser er om ingen slike våpen blir funnet, og om det blir funnet ut at slike våpen ikke var oppsatt til bruk, vil troverdigheten til den amerikanske regjeringen både ellers i verden og i USA bli sterkt undergravd. Der har Graham et viktig poeng. Troverdigheten til Amerikansk etterretning og utenrikspolitikk må ha fått seg en knekk etter krigen.

Like før og under krigen ble andre argumenter også brukt for å forsvare krigshandlinger. Iraks leder var en tyrann og måtte fjernes før befolkningen i Irak kunne få det bedre. Det er riktig nok helt rett, men det finnes mange tyrannske statsledere. Galskapen forsvinner ikke ved hjelp av krig.

De fleste motstanderne av krigen var imot fordi den ikke hadde FN-mandat, angrepskrig er i strid med FN-charteret og Folkeretten. USAs argumenter for krig ikke var heller overbevisende, og fordi deres argumenter kunne brukes som utgangspunkt til å gripe inn i en rekke land. Krigen synliggjør en tro på våpen og angrep som utgangspunkt for å spre ideer som ikke er sunne. Galskap kan ikke fordrives med galskap! Krig bidrar også til å svekke dialogen og forståelsen mellom ulike kulturer og religioner i verden. Etterspillene av Irak-krigen viser på en god måte at skeptikerne hadde mye rett i argumentene som ble brukt mot krigshandlinger.

Jeg avslutter med å gjenta at Liberaleren ikke hadde et standpunkt for eller imot krig. Likevel var det flere av oss som var rimelig skeptiske. Den skepsisen vil ikke være mindre neste gang USA går til aksjon, noe jeg håper ikke skjer i overskuelig fremtid. Situasjonen i Iran og Nord-Korea bør handles på andre måter enn med krig.

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
truls
18 years ago

for eksempel hvordan da?

sitte i ring med hasjpiper og synge «kumbaja my lord»?

P.A.Rønning
P.A.Rønning
18 years ago

«Fant ikke våpen» er venstresidens stadige mantra (som dessverre deles av noen liberalister på bevegelsens mer crackpot-pregede fløy), og dette skal da begrunne hvor «galt» det var av USA å gå til krig. Det er en ting som synes å unnslippe deres oppmermksomhet: Irak er et stort land, og Saddam er en meget smart fyr. Så våpen finnes nok, men gjemt meget godt, sannsynligevis på øde steder, og sannsynligvis i underjordiske anlegg. Det kan ta lang tid før dette spores opp. USA’s utenrikspolitikk er på mange måter lite effektiv dessverre. Noen crackpot-liberalister mente etter sep 11 at USA hadde seg… Read more »

Fra arkivet

 • Ruspolitisk sensur i skolen, igjenRuspolitisk sensur i skolen, igjen
  Legalisering av cannabis er stadig mindre kontroversielt. Likevel nektes politisk engasjert ungdom å ytre meningene sine om rusreform på norske skoler.
 • Jeg er krenket!Jeg er krenket!
  Francis Fukuyama har skrevet bok om identitet. Har krenkehysteriet røtter til den franske revolusjon?
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • Prøysenisme er god liberalismePrøysenisme er god liberalisme
  “Å forklare essensen av liberalisme gjennom Alf Prøysen, sier du?” Check!
 • Subsidiert er ikke frittSubsidiert er ikke fritt
  Det er naivt å tro at subsidiert kunst ikke er politisk styrt. Kunstnere laller seg inn i en følelse av selvstendighet, men er kjøpt og betalt av staten.
 • Legaliser aktiv dødshjelp!Legaliser aktiv dødshjelp!
  Å kunne bestemme over eget liv, betyr også å kunne bestemme å avslutte det når det passer en.
 • Det er farlig å dele verden i kun toDet er farlig å dele verden i kun to
  Liberalismen er den ideologien som lider mest av å dele verden inn i to forenklede virkeligheter.