Ukategorisert

Nei til lisens

Alle må betale NRK-lisens selv om mange ikke bruker NRK i veldig stor grad. I tillegg er det en del som ikke får inn alle tilbudene NRK gir.

Undertegnede er en av de som bruker NRK lite. Det blir galt å si at jeg aldri ser på NRK sine tv-kanaler, men det skjer ikke så ofte som tidligere. Heller ikke radiokanalene til NRK flommer ut av høytalerne i hjemmet til unge Solvik så ofte. Likevel er det et klart krav om at NRK-lisensen må betales.

Alle har nå fått giroen på lisensen. Forfall for den meningsløse avgiften er 1. september. 887 kr pr halvår var det i fjor, men stortingsflertallet, alle partier utenom FrP, har økt den til 925 kr. Nokså umoralsk siden flere og flere bruker NRK mindre enn i ”gode gamle dager”. Dermed blir avgiftsøkningen bak mål. Det er også bemerkelsesverdig at avgiften er momsbelagt. NRK er verken en vare eller tjeneste jeg og mange med meg har bestilt. Hvorfor skal den da momsbelegges?

Det gjør ikke saken bedre at lisensen fortsatt vil øke i årene som kommer. Alle planer legger opp til dette. Fremskrittspartiet er det eneste stortingspartiet som tar avstand fra avgiftsøkningen.

Det er et bredt flertall for å opprettholde NRK sin rolle i samfunnet. Dermed må vi belage oss på å betale denne avgiften. Likevel må det være et mål for NRK som organisasjon å effektivisere driften, slik at kravet til oss betalere kan reduseres. NRK kan effektiviseres på mange områder. Aktivitetsnivået kan senkes dramatisk på grunn av at andre aktører kan gjøre jobben på internett, radio og TV minst like godt som NRK gjør i dag. Også på dette området bør politikerne tenke nytt. Når andre oppgaver i samfunnet kan løses av private aktører, bør det kunne gjøres også i denne sektoren.

Drømmen er at NRK-lisensen blir fjernet, og NRK får en helt annen rolle enn i dag. Dette er en drøm vi er milevis unna å nå. Likevel bør det være mulig å stagnere utviklingen med økninger i lisensbidraget. Politikerne avgjør. Det er kun prioriteringer det står på. Det er synd et lite mindretall er villig til å gjøre de prioriteringene som ville ha gledet et liberalt hjerte.

11 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Frustrert lisens betaler
Frustrert lisens betaler
18 years ago

Er det en blandt ganske mange ting i dette landet jeg er skikkelig «grinete» på.. så er det NRK lisensen… Dette er ran og røveri når det gjelder friheten til å velge samt når det gjelder kroner og øre. NRK sier vi må betale lisens så de kan gi seerne/lytterne en reklamefri og kvalitetsfull sending. Noen som kjenner igjen «programmet er sponset av» eller » ****** Gir deg programmet» ??? Eller når det gjelder kvaliteten på programmene de sender!!! Mener de da lydkvaliteten??? skulle tru man skulle kunne velge om man synes innholdet av en sending er bra eller ikke… Read more »

Carl-Inge
Carl-Inge
18 years ago

Jeg ser ikke på tv annet enn når jeg ser på dvd. Og jeg må betale for et reklamefritt tilbud. Jeg må kjøpe med en projektor og kvitte meg med tven for å falle utenfor lisenskravene. Og da jeg ringte inn for å høre om dette fikk jeg nesten kjeft fordi jeg ikke kunne avse 1900kr i året. Det høres lite ut, men oppå alt det andre jeg betaler avgifter på så blir det bare mer og mer. Jeg skal nekte ved neste innbetaling i august. Satser på at jeg har projektor ellerno lignende da.

Frustrert lisens betaler
Frustrert lisens betaler
18 years ago

Det er helt utrolig… De tar det som en selvfølge at folk skal betale uansett, samt at de faktisk ikke skjønner hvorfor folk ikke vil… jaja… potet norge… Som Carl-Inge sier.. han fikk nesten kjeft fordi han ikke kunne avse 1900kr når han hørte om han falt utenfor lisenskravene hvis han kvitta seg med tv’n og skaffet seg prosjektor.. Hvorfor skal det være et problem for de… Rart det ikke er fengsel og tortur for å ikke ville se på nrk sine sendinger, og enda mindre ville betale for de.. er jo snart bare det som mangler… akurat som det… Read more »

FOTEN NED!
FOTEN NED!
17 years ago

Jeg har satt foten ned. NRK har ingen rett til å komme inn i et hjem for å sjekke hva som befinner der. Heller ikke å avlytte elektronisk eller manuellt, kikke eller benytte observasjoner igjennom dører og vinduer.

Den eneste informasjonen NRK kan benytte seg av er den du selv gir og innformasjon de får fra fjernsynsforhandlere.

Det står heller ingen ting i loven om at det er forbudt eller lisenspliktig å eie parbolantenner, parboltunere eller å ha en tv-antenne på huset. Det samme gjelder tv-kort i PC.

Erik Jørstad
Erik Jørstad
17 years ago

Helt idiotisk at fattige studenter må betale 2.000 kr i året av de 80.000 vi får i stipend&lån til NRK bare fordi jeg har en TV som jeg ser film på en gang i blant når jeg endelig får tid til å sette meg med noe annet enn skolebarbeid !

Halford
Halford
17 years ago

#¤%)/»¤&% er alt jeg har å si om nrk, det stinker av nrk-lisensen, går det ikke an å bare fjerne tuneren i tv og video? da skal det vel være mulig å slippe å betale siden jeg da ikke har et apparat som mottar de #(/(&%## signalene!!!???

Atle Kristiansen
Atle Kristiansen
17 years ago

Jeg synes forbrukerrådet er feige. De går imot full lisens for de som ikke får inn NRK. Men av en eller annen grunn tør de tydeligvis ikke å kreve at lisensen blir fjernet helt. Hadde et firma sendt ut en annen vare til folk og krevd betaling hadde de vært på pletten umiddelbart. Men ikke når det gjelder staten. Forbrukerrådet mener visst at de som ikke får inn NRK2 betaler for kanalene med lisensen, men hvis man får inn begge NRK-kanalene betaler man liksom for å ha TV-apparatet i besittelse. Selvmotsigende!

Rune
17 years ago

Hvis man har en TV/monitor uten tuner feks. en plasma monitor(plasma tv uten tuner) så skal man ikke betale lisens. Det er selve TV motakeren(tuneren) som er avgjørende om man må betale lisens. Man kan også ta ut tuneren på en del vanlige tv’er

T
T
17 years ago

Vi har nettopp fått en av de heftige regningene her nå..og jeg kan ikke engang begynne og forklare hvor jævla irriterende det er. Vi SER såvidt hva som er på skjermen! Det er en snøstorm og vi får bare inn NRK (såvidt) og TV2 (såvidt). Og så må vi betale for dette?! Det er så høl i huet at halvparten hadde veltet skuta for lenge siden. Hadde jeg ikke hatt andre samboere som faktisk er redde for og ikke betale så hadde jeg gitt blanke. Den dagen jeg flytter får ikke NRK ET RØDT ØRE av meg! De skylder MEG… Read more »

Forbannet Student
Forbannet Student
16 years ago

Jeg fikk en trengende NRK lisens kontrollmann på døren her like etter nyttår. Han stod omtrent inni huset mitt før jeg åpnet døren. Han låg jo merke til at jeg hadde TV i leiligheten. Jeg og madammen var nylig innflyttet, og hadde ikke hatt TV i mer en 2uker. Mannen fra NRK sa at vi måtte betale NRK lisens, jeg prøvde å bort forklare meg at de var min mors TV, og at jeg ikke har signal til å få inn NRK i det hele tatt. Jeg mente det var urimelig at jeg skal betale for en tjeneste, som jeg… Read more »

Betaler ikke
Betaler ikke
15 years ago

Svigermor har ikke Tv, men det har vi. Har ikke betalt tv-lisens så langt. Fikk Svigers til og kjøpe satellitt til oss. Da tok det ikke lange tiden før Nrk tok en tlf. Svigers sa som sant var, at hun ikke hadde Tv og at satelitten var en gave. Da forlangte Nrk og vite hvem dette var. Det for dere nesten finne ut av sjøl sa svigers, men jeg betaler ikke for et produkt jeg ikke har. Hvis du ikke forteller hvem som har fått dekoderen vil vi legge et påleggstrekk på lønna de, sa Nrk. Har Nrk lov til… Read more »

Fra arkivet