Ukategorisert

Galskap om sykdom?

Dagbladet kan i dag fortelle oss at kjøttberget vokser i USA på grunn av frykt for kugalskap. Men hva har vi å frykte?

Demokrater og miljøvernere fryder seg over at mangelen på statlig matkontroll visstnok har forårsaket utbrudd av kugalskap i USA. Har kontrollfreakene og miljøfundamentalistene endelig funnet et argument mot industrilandbruk? Jeg tror svaret er nei. Dette begrunner jeg med at det kun er funnet ett tilfelle blant 35 millioner slaktede dyr, eller ca. 0,000003 prosent. For noen år siden regnet man ut at det er 2500 ganger større sjanse for å dø i et badekar enn av kugalskap. Man har funnet ut at 145 personer er dødd i Storbritannia som følge av å ha spist kugalskapsinfisert kjøtt. Selv om dette selvfølgelig er tragisk, må det samtidig settes opp mot de rundt 60 millioner mennesker som kan ha spist infisert kjøtt på de britiske øyer uten å dø av det. Det finnes også enkelte som benekter hele hysteriet rundt kugalskap, og mener menneskelig Creutzfeldt-Jakob ikke kan påføres mennesker gjennom å spise infisert kjøtt. Dette kan du lese i denne artikkelen fra British Medical Journal. For flere kritiske bemerkninger kan man se på Steven Milloys interessante artikkel som er blitt publisert av CATO Institute. Med dette fremlegges altså en oppfordring om å følge kugalskap-debatten med kritiske øyne.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer