Ukategorisert

Tøyenbadet råtner

Tøyenbadet i Oslo forfaller. Driften bør så snart som mulig bli overlatt til private, som vil sørge for oppussing og nytt liv.

Aftenposten melder at Tøyenbadet råtner. Alle som har vært innom den siste tiden har selv sett dette. Tidligere meldinger viser at dette ikke bare gjelder Tøyenbadet, men også de andre kommunale badene i Oslo.

Som liberalist får man ofte spørsmål om hvilke tjenester man bør kutte ut for å senke skattene. Helse, skole og eldreomsorg er politisk sensitive områder der det i dagens ideologiske klima dessverre er vanskelig å få gehør for store kutt. Andre områder er enklere. Offentlige bad og svømmebasseng står øverst på denne skribentens liste. Det finnes ikke et eneste fornuftig argument for at det offentlige skal stå som eier av badeanlegg i Oslo i 2004. Det er mulig å ha forståelse for logikken bak opprettelsen av offentlige bad for 100 år siden i folkehelsens navn. Få leiligheter hadde bad og det hadde sikkert store helsemessige fordeler å gi byens innbyggere muligheten til å ta et varmt bad. Denne logikken gjelder ikke i dag. Bading er i dag trening og fornøyelse. Kostnadene til slike aktiviteter bør dekkes av hver enkelt.

Byrådet i Oslo skjønte faktisk dette, og bestemte seg i 2002 for å legge Tøyenbadet ut for salg til private investorer. Investoren Arthur Buchardt var interessert i å kjøpe for å utvikle badet til et skikkelig badeanlegg a la det som finnes i Askim. Slik gikk det imidlertid ikke. Oslo kommune stilte så mange krav til kjøperen av badet at Buchardt trakk seg, og siden har ingen andre kommet med konkrete bud.

I en så stor by som Oslo er det ingen tvil om at private ville ha utviklet et mye bedre badetilbud enn Oslo kommune har greid, bare de fikk sjansen. Så lenge kommunen fortsetter med å sponse sine egne bad med skattepenger, altså tvangsarbeid, er det forståelig at private investorer holder seg unna. De kan ikke bruke trusler om vold for å få folk som ikke bader til å betale inngangspenger.

I dagens artikkel intervjuer Aftenposten badegjesten Hanna Matre om den dårlige standarden på Tøyenbadet. Hun har forstått sammenhengen, og uttaler at
– Hvis private hadde drevet Tøyenbadet, hadde de aldri tillatt dette her. Da hadde de aldri fått kunder.

God helg!

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer