Ukategorisert

Fagbevegelsens makt

Visste du at det var LO-leder Gerd-Liv Valla som sikret flertall for røykeloven? LOs støtte til kravet fra Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet om røykfri arbeidsplass gjorde det vanskelig for SV og Ap å gå imot lovforslaget.

Dette skriver Telemark Arbeiderblad (TA). SV og Ap på Stortinget var slett ikke unisont enige om forslaget til røykelov. Helseministeren regnet med at LOs støtte ville være avgjørende for å skape flertall for loven.

Dagens oppslag i TA sier noe om hvem som influerer på politiske beslutninger. Hadde Liberaleren hatt en karikaturtegner i sine rekker ville vi nå hatt en tegning til denne artikkelen med kjente AP- og SV-representanter som marionetter, med Valla som dukkemesteren som holder dukkene oppe og tvinger dem til å gjøre de bevegelsene hun vil..

Politikerne skal ta beslutninger utfra en helhet. Fagbevegelsen representerer kun sine egne medlemmer. Nevnte forbund burde tatt opp sitt krav med hver enkelt arbeidsgiver. De som så et marked i å tilby røykfrie utesteder kunne gjort dette. I stedet har fagbevegelsen igjen påtvunget folkevalgte og velgerne sin vilje.

Var det noen som sa korporativisme?

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Stine Osnes
Stine Osnes
17 years ago

Personlig setter jeg jo pris på at det går an å nyte utelivet uten å være ufrivillig passiv røyker, utifra et liberalt syn. Synes det er galt å utsette mennesker rundt deg for skadelige stoffer i røyken, uansett.

Enig i røykeloven. Fremgangsmåten til Valla og LO bekrefter jo bare LOs kjente posisjon.

Pleym
Pleym
17 years ago

Jeg setter som småbarnsfar også pris på dette. Men ser ingen grunn til at det skal gjennomføres med statlig tvang. Hvis det, som det argumenteres med, blir så mange flere ikke-røykere som vil nyte utelivet med loven, burde det her åpenbart vært et markedspotensiale bransjen kunne utnyttet uten en slik lov. Hvorfor gjør de ikke det.

Nyheten vi refererer til bekrefter ikke bare LOs posisjon, men hvilken makt de har over folkevalgte – noe som er betenkelig fra et demokratisk synspunkt.

Menig
Menig
17 years ago

LO og fagbevegelsen tar stadig mer makt. De trykker frem sine særinteresser på bekostning av andre. dersom stortinget går i mot så henvnder de seg til arbeidsgiverne og tvinger dem i kne (pensjon bla)

Orgazmus
17 years ago

LO er en kreftbyll i norsk politikk.
Stem et parti som ikke bryr seg neste gang 😉

bingo
bingo
16 years ago

Synes at dere «liberalere» og «frihetselskere» avslører deres hensikter når dere snakker om LO og fagbevegelsen. Deres frihetsbegrep er hult, og baserer seg ikke på vanlige folks hverdag. LO har flere hundre tusen medlemmer. Disse medlemmene har meldt seg inn frivillig. Men i deres verdensbildet er dette et element av ufrihet, mens når NHO utøver innflytelse på norsk politikk, eller når rikfolkene gir penger til Høyre, er dere tause. Forbanna hyklere! På 1920-tallet var det fascister, konservative og såkalte liberalere som skjelte ut fagbevegelsen. Dere har tydeligvis ikke lært noe fra historien. Ikke rart at tidligere Venstre-folk som Gunnar Garbo… Read more »

Galilee
Galilee
16 years ago

LO skal selvfølgelig ha inflytelse på saker. Men det er kun et visst antall mennesker i LO, og det er faktisk ikke alltid det er frivillig å melde seg inn…noen steder forventes det medlemskap og for mange yrker er LO det eneste naturlige valget av mangel på alternativer. I tillegg skal man ikke glemme at LOs medlemmer er en sammensatt gjeng, der folk også støtter både Høyre og FRP osv..LO er helt sikkert en «relativt» demokratisk organisasjon, men for mange så er fagforeningsmedlemskap som å være medlem i kjærka, man bryr seg ikke alt for mye med hva de som… Read more »

Simon Thorbjørnsen
16 years ago

Alle LOs medlemmer har meldt seg inn frivillig ? Morsomt ! Jeg anbefaler bingo å ta en kikk på den historien han anbefaler andre. På Hydro på Herøya var det jevnlig oppsigelser av ansatte som ikke var medlem av LO. Jern & Metall truet hver f……… gang å sette igang storstreik dersom uorganiserte fikk beholde jobben.
En kamerat av meg var med å starte YS på Herøya. De ble trakassert og truet med bank gang på gang på gang… Og det var etter 1980, da verden forøvrig hadde beveget seg et bittelite skritt i sivilisert retning.

Fra arkivet