Ukategorisert

Nei, nei, nei Gro

Gro Harlem Brundtland er igjen på banen. På Verdenskongressen for funksjonshemmende, som arrangeres på Lillehammer, tok hun til orde for å forby brus, boller og andre søtsaker på skolen.

Det var en kvalmende start på denne dagen Ikke fordi skribenten har spist for mye sjokolade i dag, men fordi alle advarslene og troen på forbudslinjen gjør meg dårlig. I en artikkel i VG får vi vite hva Brundtland syns om alt det ”usunne” som ungene får i seg, spesielt i skolehverdagen.

Det er helt utrolig å foreslå en slik forbudslinje som den tidligere statsministeren og direktøren i WHO gjør. Hvis vi skal forby alt som er usunt hva i all verden blir vitsen med livet?
Det å leve uten å leve virker ikke spesielt forlokkende.

Hadde Brundtland kommet med uttalelsene for å gi hver enkelt av oss ansvar for egen helse skulle skribenten ha forstått alle advarslene, men aldri godtatt alle forbudene. Det gjør hun ikke. Hun vil ikke senke skatter og avgifter for så å la oss finansiere helse på egenhånd. Tvert imot er hun i god sosialdemokratisk tradisjon for et offentlig helsevesen. Så lenge hun ikke vil ha en systemendring der privat ansvar erstatter ansvaret det offentlige i dag har kan hun holde kjeft. Du leste riktig. Jeg ba den tidligere statsministeren holdt kjeft.

Selv om vi har et offentlig finansiert helsevesen må folk få bestemme over egen kropp. De som er bekymret for statens utgifter på helse fordi inntaket av såkalte usunne produkter er for høyt, bør arbeide for et systemskifte der vi overtar ansvaret for egen kropp fullt og helt. Gro Harlem Brundtland er ikke en talsmann for et systemskifte.

Skribenten snakket seneste i dag med en av foreldrene på Storbukt skole i Nordkapp kommune, en liten grendeskole for barn mellom 1. – 4. klasse. På denne skolen fikk ungene beskjed om å ikke ta med usunn mat eller drikke. I følge pappaen, som ville være anonym, hadde ungen hans fått beskjed om å ikke ta med saft eller brus på skolen. Hans barn fikk heller ikke lov til å spise for mye salami på brødskiven. Sjokoladepålegg var for eksempel bannlyst, i følge pappaen.

Hvis denne pappaen snakker sant er dette forferdelig. Skolen legger seg opp grunnleggende ting som ungene eller familiene bør styre uten offentlig innblanding. Hva som putes i egen kropp er en privatsak, kun en privat sak!

Skribenten var selvfølgelig nysgjerrig på om historien fra Storbukt skole stemte, og jeg ringte rektor Eli Skille.
–Vi anbefaler at usunn mat og drikke ikke brukes. Vi kommer ikke med pålegg, bare med anbefaler om et sunt kosthold på hverdager. I festlige anledninger skeier også vi ut, sier Eli Skille til Liberaleren.

Skille forteller videre at disse problemstillingene ofte drøftes på foreldremøter. Hun tror flesteparten følger skolen oppfordring, uten at ungene på noen måte blir kontrollert.

–Vi har dekning for vår oppfordring til et sunt kosthold i blant annet lærerplanen, sier Eli Skille, rektor ved Storbukt skole.

Selv om Storbukt skole kun kommer med oppfordringer, slik rektoren forteller, er dette å flytte ansvar. Hjemmet og familien/foresatte bør ha det hele og fulle ansvaret over kostholdet til sine håpefulle, ikke skolen slik en kan få inntrykk av fra denne skolen.

Når det gjelder uttalelsene til Gro Harlem Brundtland og planene norske skoler i dag følger bryter disse fullstendig med frihetstanken vi liberalister ønsker å praktisere. Skribenten har sagt det før, men sier det gjerne igjen. Det er farlig å leve, du kan dø! Vi kan ikke forby oss ut av alle problemene, heller ikke et usunt kosthold.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer