Ukategorisert

Hva har pengene dine gjort for deg i det siste?

Ikke skaffet deg en bedre alderdom, i hvert fall

Det er svaret Forente Populister & Sosialister skal trykke ned i halsen på oss. Mulig lå det et forslag i Sosialdepartementet om å åpne for mer egenbetaling på eldresentre og gamlehjem, for de som ønsker en livets aften med annet enn tvangslegging kl. 1500, forbud mot vin til maten og sigar efterpå. Men forslaget led en brå og uverdig død efter å ha blitt luftet i media i går. Det er så vi mistenker noen for å være for aktiv dødshjelp. Og det er så visst ikke bare Dagfinn Høybråten som skal få konkurrere om tittelen Årets moralist 2004.

Alle ønsker en alderdom uten mer strev og plager enn høyst nødvendig. I dag går folk av med pensjon så unge at de kaster seg på interrail og jordomseilinger, begynner på universitetet igjen, og deltar i maratonløp. De fleste vil klare seg selv, og investerer i lettstelte leiligheter – eller generasjonsboliger i håp om å møte barn og barnebarn fra tid til annen.

Havner du på eldrehjem eller sykehjem er det derimot slutt på festlighetene. Da kommer de løpende, alle moralistene som har plaget vettet av deg de årene du jobbet og betalte skatt til alle de såkalt gode påfunn moralistene mente fortjente reservert plass på statsbudsjettet. Da skal du tidlig i seng, og ikke få drikke alkohol eller røyke. Du kunne jo vandre heden før de har tømt sparekontoen din! For pengene dine konfiskerer de. Har du ikke rukket å ha det moro før, skal du i hvert fall ikke kunne ha det nå (når du har tid)!

Kanskje et lurt hode i Sosialdepartementet håpet 68-generasjonen med sin kravmentalitet og subsidierte utdannelse og eneboliger ville sette pris på å få betale for litt ekstragoder staten uansett ikke har råd til å bevilge dem, mens vi arme skattebetalere fortsatt betaler gildet for deres utdannelses- og etableringsfest. Den gang ei!

For forslaget åpner for klasseskille, må vite. Muligens var ikke hodet i Departementet så lurt, likevel. 68-generasjonens fremste kjennemerke er de utvaskede t-skjortene med Che på. Akkurat, ja. Kommunisten, De vet. Han som kjørte Cubas økonomi i grøften og henrettet sine motstandere før han reiste til Bolivia for å starte flere revolusjoner.

Så om du tror du betaler dyrt over skatteseddelen for de torturkamrene som kalles gamlehjem i dag, så bare vent noen år til. Når gamlehjemmets standardservice som vin, sigarer, kabel-TV, internettsurfing, rockekonserter og jorden rundt-turer også skal finansieres over skatteseddelen din. For tro ikke at gamlingene som er rikere enn noen generasjon både før og efter dem vil sitte rolig å se på at bestyreren tilraner seg retten til å disponere over formuen. Den har de i god skatteplanlegningsånd (som de naturligvis er motstandere av!) sørget for å bruke opp eller spre rundt på arvingene sine. Innen den tid har 68’ernes skrikhalser Kristin Halvorsen og Øystein Djupedal rukket å bekle både sosial- og finansministerposten, og innført nye minstestandarder, akkurat tidsnok til de selv passerer pensjonsaldersmerket.

Moralistenes bud er at pengene dine (de du har igjen når staten har subsidiert det meste annet enn hva du selv ville prioritert) skal du kunne bruke på forbruk og skadelige ting, men ikke på oppbyggelige ting som dine barns utdannelse eller din egen alderdom. Staten skal fortsatt være den fiksjon der alle lever på alles bekostning.

Så får vi se hvor morsomt dèt blir, i fortsettelsen.

Mest lest

Arrangementer