Ukategorisert

Pakistanergaten?

OMOD vil at gater i Oslo skal ha navn efter innvandrere eller deres opprinnelsesland. Utmerket idè. Vi har flere forslag.

Aftenposten har i dag et oppslag som garantert vil provosere vanetenkende nordmenn. OMOD, organisasjonen mot offentlig diskriminering, mener det er på tide å gi noen norske gater navn efter innvandrere eller deres opprinnelsesland. Flere av dem som er intervjuet blåser i forslaget, men er mer opptatt av det som angår dem selv; nemlig å få vedlikeholdte veier og en generelt bedre infrastruktur. Og de innser også problemet med å bytte ut navn som er innarbeidet.

For oss er forslaget helt greit, både nye og gamle gater kan få navn innvandrerne er kjent med. Navn som Anette Thommessen (NOAS), Shabana Rehman (samfunnsdebattant) og Aslam Ashan (ressurssenter for pakistanske barn). Efterhvert vil nok også Afshan Rafiq få en gate oppkalt efter seg, som den første flerkulturelle med fast sete på Stortinget. Singalesere vil nok sette pris på å få se sin første kvinnelige statsminister, Sirimavo Bandaranaike hedret. Folk fra India og Pakistan bør få se sin frigjøringshelt Mahatma Gandhi på et gateskilt. Kurdere i Norge vil nok sette pris på å se aktivisten Leyla Zana hedret. Hun slapp nylig ut, efter flere år i fengsel for å tale kurdernes sak. Om tyrkerne blir like glade, er en annen sak.

Det er ingen grunn til å legge skjul på at det er visse folk vi helst ikke ser på gateskilt i Oslo; f. eks. Che Guevara, Ho Chi Minh, Fidel Castro, Zia Ul Haqh. Og det finnes sikkert flere.

Det viktige er naturligvis hva de har bidratt med, som beæres med navnet sitt på et gateskilt. Det er forresten en fin måte å lære på; å lese navnene på skiltene, og se om du vet noe om dem. Er svaret nei – gå hjem og søk opp navnet!

Mest lest

Arrangementer