Ukategorisert

Arbeidstakere må behandles individuelt

Det er tydeligvis blitt en sport i arbeidslivet å definere lønnsomheten for såkalte grupper. Noen mener de yngste må forvente lavere lønn, og noen mener det samme om de eldste. Sist ute med et utspill er forsker Vegard Skirbekk.

–Sett i forhold til produktivitet er det en tendens til at yngre arbeidstagere er underbetalt, mens eldre arbeidstagere er overbetalt, sier Skirbekk til VG.

Det finnes sikkert ulike eksempler. Yngre arbeidstakere som gjør en dårlig jobb, mens eldre arbeidstakere gjør en ypperlig jobb og omvendt. Poenget er at vi bør slutte å skjære alle over en kam. Arbeidstakere bør behandles individuelt og ikke som grupper slik mange har en tendens til i dag.

Individuell behandling bør medføre desentraliserte avtaler mellom hver enkelt bedrift og hver enkelt arbeidstaker. På den måten vil en frivillig avtale bestemme lønnen til arbeidstakeren. Markedet vil råde i større grad, og dermed bestemme hva hver enkelt av oss er verdt i arbeidslivet. De dyktigste vil få godt betalt helt uavhengig om man er ung eller gammel.

Skribenten tror det finnes mange dyktige eldre arbeidstakere på samme måte som det finnes yngre folk som gjør en perfekt jobb. Alder setter i utgangspunktet ikke standarten for jobben som skal gjøres.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer