Ukategorisert

Arbeidstakere må behandles individuelt

Det er tydeligvis blitt en sport i arbeidslivet å definere lønnsomheten for såkalte grupper. Noen mener de yngste må forvente lavere lønn, og noen mener det samme om de eldste. Sist ute med et utspill er forsker Vegard Skirbekk.

–Sett i forhold til produktivitet er det en tendens til at yngre arbeidstagere er underbetalt, mens eldre arbeidstagere er overbetalt, sier Skirbekk til VG.

Det finnes sikkert ulike eksempler. Yngre arbeidstakere som gjør en dårlig jobb, mens eldre arbeidstakere gjør en ypperlig jobb og omvendt. Poenget er at vi bør slutte å skjære alle over en kam. Arbeidstakere bør behandles individuelt og ikke som grupper slik mange har en tendens til i dag.

Individuell behandling bør medføre desentraliserte avtaler mellom hver enkelt bedrift og hver enkelt arbeidstaker. På den måten vil en frivillig avtale bestemme lønnen til arbeidstakeren. Markedet vil råde i større grad, og dermed bestemme hva hver enkelt av oss er verdt i arbeidslivet. De dyktigste vil få godt betalt helt uavhengig om man er ung eller gammel.

Skribenten tror det finnes mange dyktige eldre arbeidstakere på samme måte som det finnes yngre folk som gjør en perfekt jobb. Alder setter i utgangspunktet ikke standarten for jobben som skal gjøres.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Sam
Sam
17 years ago

Hvorfor må det alltid «effektiviseres» eller spares på områder som rammer arbeideren? fin tanke om at hvis man jobber hardt så vil man tjene godt, men ved en litt nærmere ettertanke så merker man jo fort at dette vil ramme de som er litt svakere.. «latskap» kan vel neppe skyldes på hele tiden. En annen tanke som slo meg er at hvorfor ikke heller føre dette systemet opp i administrasjonen? jeg skulle veldig gjerne likt å se at en direktør ble stilt ovenfor det samme systemet.. sammenlignet i inntekt til f.eks en snekker, så må jo en direktør jobbe hardt… Read more »

Fra arkivet